Pressmeddelande
Från Regionservice
2011-04-28 14:55


Servicenämndens sammanträde

Inget beslut om ett enda sjukhuskök


Servicenämnden poängterade vid sitt sammanträde att något beslut om ett enda stort centralkök i Västra Götalandsregionen aldrig har fattats. Med detta tillbakavisar nämnden de uppgifter som framförts i media.

Servicenämndens möte den 28 april hölls på Hjälpmedelscentralen i Mölndal. Det gav nämnden möjlighet att kombinera det ordinarie nämndmötet med studiebesök på Regionservice verksamheter vid Hjälpmedelscentralen och Sisjödepån. På dagens agenda fanns också Regionservice och Hälsan & Arbetslivets delårsbokslut samt rapporter från nämndens kontaktpolitiker.

Verksamheternas delårsbokslut
Hälsan & Arbetslivets ekonomiska resultat för perioden är +1,0 miljoner kronor. Utfallet för mars är lägre än motsvarande period föregående år som uppgick till +1,2 miljoner kronor. Prognos för helåret är ett nollresultat. Det finns en viss osäkerhet kring försäljning av uppdrag utöver abonnemang och projekt under resten av året.

Regionservice resultat för perioden är -12,1 miljoner kronor. I förvaltningens verksamhetsplan för 2011 finns konkreta handlingsplaner för att uppnå det regionala effektiviseringskravet på två procent. Som en konsekvens av periodens negativa resultat kompletteras dessa med ytterligare åtgärdsplaner för att säkerställa att förvaltningen uppnår ett nollresultat vid årets slut. För året läggs en prognos med en ekonomi i balans. Prognosen förutsätter att frågan kring regionbidragsväxlingen löses ut.

Studiebesök gav fördjupande kunskaper
Servicenämndens första studiebesök för dagen var på Hjälpmedelscentralen vars uppdrag är att upphandla, lagerhålla och distribuera hjälpmedel. I uppdraget ingår också att göra individuella utprovningar och specialanpassningar och också att kostnadseffektivt återanvända och rekonditionera hjälpmedel.

Senare besökte nämnden också Sisjödepån som tillsammans med Skövdedepån ansvarar för lagerhållning och distribution av förbrukningsmaterial till regionens verksamheter. Genom depåerna passerar merparten av förbrukningsmaterialet från ca 300 leverantörer till 5000 kunder.

Rapporter från kontaktpolitiker
I rapporten gällande Framtidens Måltider betonades särskilt de tre viktigaste förutsättningarna för det fortsatta arbetet. Matens kvalitet är det viktigaste. Valfrihet och flexibilitet är nästa viktiga förutsättning. Säkerhet är den tredje viktiga förutsättningen som framtida beslut kommer att titta särskilt på. Med anledning av uppgifter i media poängterade nämnden att något beslut om ett enda stort centralkök aldrig har fattats. Det är enligt nämnden inte ett alternativ.  



Kontaktperson: Lena Hult, ordförande servicenämnden, 0705-56 17 84, eller Sten Axelsson, servicedirektör, 0705-64 12 99.


Läs meddelandet som PDF