Vid servicenämndens sammanträde 20 juni presenterade Regionservice sitt förslag på en framtida målbild för måltidsprocessen inom Västra Götalandsregionens. Målbilden utgår från patientens behov av flexibilitet och valfrihet. För att uppfylla dessa behov behöver befintliga kök utvecklas. Först ut är Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Regionservice fick den 27 april 2012 i uppdrag av servicenämnden att ta fram ett förslag på framtida måltidslösning för Västra Götalandsregionen. Målbilden utgår från patientens behov och möjliggör också lösningar som är anpassade till sjukhusens olika förutsättningar, både idag och i framtiden. För att kunna erbjuda ett större antal rätter under en större del av dygnet behövs multifunktionella kök, det vill säga kök som möjliggör flera olika produktionssätt och leveranser.
- Måltidsprocessen är en del av vården. Genom de så kallade multifunktionella köken får vi en lösning, som med hög kvalitet och servicenivå, kan anpassas till vårdens behov över tid, menar Lena Hult (S), ordförande servicenämnden.
- I den presenterade lösningen finns det också större möjlighet för patienterna att välja vad och när de vill äta, säger Tord Gustafsson (M), 2:e vice ordförande servicenämnden.
Förslaget är att köken på Sahlgrenska sjukhuset och Östra sjukhuset byggs om till multifunktionella kök, med projekteringsstart under hösten 2013. Köket på Mölndals sjukhus kommer att renoveras och utbudet kommer att kompletteras med kylda rätter från köket på Sahlgrenska sjukhuset.
- Inriktningen i förslaget är att maten ska lagas från grunden, och råvaror och meny kommer att anpassas efter säsong, säger Göran Larsson (MP), 1:e vice ordförande servicenämnden.
Servicenämnden kommer nu att lämna förslag på målbild och finansiering vidare till regionstyrelsen för beslut.
Rätt material på rätt plats och i rätt tid frigör resurser i sjukvården
Materialförsörjningen är en viktig stödprocess till vårdens kärnverksamhet. Genom att utveckla, effektivisera och standardisera materialförsörjnings-processen finns möjlighet att frigöra tid och utrymme till vården. MiV, Materialförsörjning i vården, infördes under 2012/2013 på Skaraborgs Sjukhus i Skövde med mycket gott resultat. Vid regionstyrelsens möte i februari fick servicenämnden i uppdrag att ta fram en plan för ett regionalt införande av MiV. Denna plan är nu klar och kommer att lämnas över till regionstyrelsen för beslut.
- Efter att tagit del av resultatet från Skaraborgs sjukhus Skövde, är vi övertygade om att ett införande av MiV kan få positiva effekter för hela regionen, säger Lena Hult (S), ordförande servicenämnden.
Grundtanken bakom MiV är rätt artikel på rätt plats i rätt tid. Det betyder att när vårdpersonal är i behov av en artikel så ska det vara tydligt var just denna finns att tillgå samt att det går fort att få tag i det man söker. I många fall när vårdpersonal letar efter material är det otydligt var det finns eller så finns det kanske inte tillräckligt. Vid införandet av MiV tas ett helhetsgrepp över materialförsörjningen och ett materialförsörjningsteam ansvarar för bland annat uppackning, påfyllnad och beställning av material. Samtidigt skapar man bättre ordning och reda i förråden då dessa struktureras upp och sortiment ses över.