Pressmeddelande
Från Regionservice
2013-12-10 16:00


Köken inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset byggs om för 100 miljoner


Flexibla serveringstider, fler rätter att välja mellan och en förbättrad kvalitet är några av de effekter som Regionservice vill uppnå med ombyggnaden av produktionsköken inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Ombyggnaden är första steget i planen för utveckling av måltidsprocessen i Västra Götalandsregionen. Vid regionstyrelsens sammanträde 10 december fastställdes detaljbudgeten med investeringar för 2014.

Köken inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset producerar dagligen ca 5 100 måltider till patienter och restauranggäster. För att uppfylla vårdens behov, samt uppfylla de krav som finns gällande arbetsmiljö och hantering av livsmedel, behöver köken genomgå en grundläggande ombyggnad de närmsta åren. Projektering av byggnadsarbetet på SU/Sahlgrenska sjukhuset har startat och parallellt med detta analyseras samtliga vårdavdelningars behov.

- Projektet är ett samarbete mellan Regionservice, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västfastigheter. Den nya måltidslösningen har sin utgångspunkt i krav och behov identifierade i vårdens kärnprocess. Dessutom ska lösningen vara tillräckligt dynamisk för att klara av att möta förändrade behov, säger Linda Martinsson, produktionschef måltider.

Lösningen är så kallade multifunktionella kök. Fokus ligger på att producera varm och nylagad mat från grunden, men det finns även möjlighet att producera kylda rätter för de som av olika skäl inte vill eller kan äta på ordinarie serveringstider. Den nya lösningen på SU/Sahlgrenska sjukhuset gör det möjligt att leverera kylda rätter till SU/Östra sjukhuset och SU/Mölndals sjukhus för att täcka deras behov av flexibla måltider. Det ombyggda multifunktionsköket på SU/Sahlgrenska sjukhuset inkluderar även en ny bakavdelning, vilken kan komma att bli modell för det fortsatta ombyggnadsprogrammet som krävs i övriga kök inom Västra Götalandsregionen.

Följande effekter ska uppnås med den nya lösningen

  • Flexibla serveringstider
  • Utökat måltidsutbud med bättre anpassning mot patientunika beho
  • Möjlighet att erbjuda anhöriga måltider nära patienten
  • Flexibilitet gällande serveringssystem
  • Förbättrad kvalitét och säkerhet avseende serverad måltid


Kontaktperson: Ordförande Lena Hult (S), 0705-56 17 84,
1:e vice ordförande Göran Larsson (MP), 0730-20 42 60, 2:e vice ordförande Tord Gustafsson (M), 0703-72 17 44 eller servicedirektör Sten Axelsson, 0705-64 12 99


Läs meddelandet som PDF