Pressmeddelande
Från Regionservice
2014-01-31 15:30


Matsvinnet ska minska med 50%


Genom att minska mängden matsvinn får vi en positiv påverkan på både ekonomin och miljön. Regionservice mål är att mängden matsvinn ska minska med 50% till 2016.  

Regionservice ansvarar måltidsprocessen inom Västra Götalandsregionen. Under hösten 2013 genomförde Regionservice, tillsammans med miljösekretariatet och sjukhusförvaltningarna, mätningar av matsvinnet på tio produktionskök och tretton restauranger, samt på vårdavdelningar.

Regionservice mål är att mängden matsvinn ska minska med 50%, per kök och restaurang, till 2016.

-Genom att minska mängden matsvinn får vi en positiv påverkan på både ekonomin och miljön, säger Lena Hult (S), ordförande servicenämnden.

-Resultatet av de första mätningarna ligger till grund för de handlingsplaner vi arbetar med. Nu kommer vi tillsammans med vården att ta fram åtgärder för att minska svinnet utan att patienternas nutritionsbehov äventyras.  I detta ingår även utbildning och information, säger Linda Martinsson, verksamhetschef Måltider.

I förslaget till nytt miljöprogram för Västra Götalandsregionen 2014-2016 är livsmedel ett av tre utvalda produktflöden där mängden material ska minska. Mindre matsvinn är också ett av fyra viktiga områden inom Sveriges nationella program för att förebygga avfall.

-Genom att hela tiden förbättra våra menyer utifrån råvaror, smak och utseende är vi övertygade om att vi kan halvera matsvinnet till 2016, säger Linda Martinsson, verksamhetschef Måltider. 

Positivt resultat

Vid servicenämndens sammanträde 31 januari redovisade Regionservice ett positivt resultat för 2013, i förhållande till budget, med 12,3 mnkr. Effektiviseringar har skett inom kundnära serviceprocesser, måltider, tvätteri, depåer m.m. Utöver detta har bland annat en minskning av administrativ personal och en höjning av priserna inom restaurangverksamheten genomförts. Sammantaget innebär detta att Regionservice under 2013 genomfört besparingar som motsvarar 162 mnkr per helår.  

Exempel på genomförda aktiviteter under 2013:

  • Målbild och införandeplan gällande måltidsprocessen vid Västra Götalandsregionens sjukhus har arbetats fram och beslutats i regionfullmäktige
  • MiV (materialförsörjning i vården) har införts i full skala på vårdavdelningarna inom SkaS Skövde och SkaS Lidköping
  • Samordning av regionens bilar är genomförd i enlighet med regionstyrelsens beslut
  • Standardisering och konsolidering inom ekonomi- och personalprocesserna har fortsatt
  • Sisjö- och Skövdedepåns verksamheter har slagits samman. Hemdistribution av läkemedelsnära produkter sker nu via Skövdedepån
  • Det samlade ansvaret för driften av Västra Götalandsregionens e-handelslösning har tagits över

Resultatet från den förvaltningsgemensamma nöjd kund-undersökningen i slutet av 2013 visar att kundnöjdheten ökat och att måltalet på 4,0 (80 %) i huvudsak har uppnåtts.

Förbättring av städkvaliteten

Regionservice har tillsammans med Sahlgrenska Universitetssjukhuset sett över och förbättrat rutiner för att säkerställa att sjukhuset lever upp till de kvalitetskrav som ställs vad gäller städning, renhetsnivå och underhåll på och inom sjukhuset. Denna städgranskning har skett i två omgångar och det senaste resultatet visar på en förbättring. Nu ska en arbetsgrupp tillsättas för att ta fram en ny handlingsplan.



Kontaktperson: Ordförande Lena Hult (S), 0705-56 17 84,
1:e vice ordförande Göran Larsson (MP), 0730-20 42 60, 2:e vice ordförande Tord Gustafsson (M), 0703-72 17 44 eller servicedirektör Sten Axelsson, 0705-64 12 99 För frågor om svinnmätningen: Produktionschef Måltider Linda Martinsson, 0700-82 35 24, Tjänstespecialist restaurang Jan van Beekum, 0722-10 67 60, Kommunikationschef Petra Bergman, 0702-88 32 33


Läs meddelandet som PDF