Pressmeddelande
Från Regionservice
2012-04-27 15:40


Piloter för måltider startar i oktober


Servicenämnden beslutade för sin del att nya pilotprojekt för olika måltidslösningar ska införas vid Skaraborgs sjukhus i oktober i år. Nämnden beslutade också om förlängning av tiden för piloterna med serviceteam vid Skaraborgs respektive Södra Älvsborgs sjukhus.

I oktober i år planeras att det ska starta två pilotprojekt för att utveckla måltiderna till i första hand patienterna men också till personalrestaurangerna. Båda pilotförsöken startar inom Skaraborgs sjukhus.

Vid Skaraborgs sjukhus produceras och distribueras måltiderna idag enligt en så kallad kallmatslösning. Måltiderna tillreds i köket på Kärnsjukhuset i Skövde, kyls och transporteras kall till vårdavdelningarna inom Skaraborgs sjukhus. På vårdavdelningarna värms och därmed slutbereds måltiderna i specialvagnar innan de serveras på tallrik.

Det ena pilotprojektet innebär att antalet rätter som tillagas i köket i Skövde utökas till fem rätter. Patienterna får alltså en större valfrihet.

Det andra pilotprojektet kommer enligt planerna att införas på Lidköpings sjukhus.

Piloten innebär en helt ny lösning där externa måltidsleverantörer producerar måltiderna och levererar dem kalla till sjukhusets avdelningskök. Måltiden slutbereds sedan i ugn innan den serveras på tallrik. Lösningen innebär att patienterna får ett 20-tal rätter att välja mellan och att patienterna kan få mat under stora delar av dygnet. Lösningen kallas därför den flexibla lösningen. I Lidköping kommer det också att investeras i ett kök för tillagning av specialkoster.

Pilotprojekten kommer att pågå mellan oktober i år och 31 maj 2013. Utvärdering och slutrapport görs klart i juni som underlag för beslut i servicenämnden om framtida måltidslösning eller lösningar för Västra Götalandsregionens sjukhus.

Servicenämnden tog också beslut att de pågående pilotprojekten med serviceteam på Sjukhuset i Lidköping och vid Tehuset, Södra Älvsborgs sjukhus i Borås ska förlängas. Pilotprojekten startade den 11 april och kommer att pågå till den 30 november i år. Pilotprojekten ska utvärderas och beslut om en fortsättning avgörs av servicenämnden.



Kontaktperson: Ordförande Lena Hult (S), 0705-56 17 84, 1:e vice ordförande Göran Larsson (MP), 0730-20 42 60,
2:e vice ordförande Tord Gustafsson (M), 0703-72 17 44, eller servicedirektör Sten Axelsson, 0705-64 12 99.


Läs meddelandet som PDF