Pressmeddelande
Från Regionservice
2012-12-14 15:00


Regionservice kvalitetsgranskar den patientnära städningen


Svensk Förening för Vårdhygien har tagit fram rapporten "Vårdhygieniska riktlinjer och rekommendationer för städ- och vårdpersonal". Nu föreslår servicenämnden regionstyrelsen att fatta beslut om att dessa riktlinjer och rekommendationer ska gälla för hela Västra Götalandsregionen.

Lokalvård på sjukhus är en av de tjänster som Regionservice levererar. Idag använder Regionservice INSTA 800 (Nordisk standard för mätning och utvärdering av städkvalitet) för att följa upp städkvaliteten. I juli 2012 utkom Svensk Förening för Vårdhygien med rapporten "Vårdhygieniska riktlinjer och rekommendationer för städ- och vårdpersonal". Den ställer krav på ökade insatser gällande frekvens, utbildning, uppföljning/granskning och gränsdragning mellan vård- och servicepersonalens ansvar. Med anledning av denna rapport föreslår servicenämnden regionstyrelsen att fatta beslut om att dessa riktlinjer och rekommendationer ska gälla för hela Västra Götalandsregionen, samt om vem som ska ansvara för uppföljning.

- Den ökade genomströmningen av patienter i vården kräver även en anpassning av servicetjänsterna. Därför välkomnar vi nu ett regionalt synsätt på hur vi ska förhålla oss till de nya rekommendationerna, säger Lena Hult (S), ordförande i servicenämnden.

Regionservice arbetar löpande med kompetensutveckling gällande hygienrutiner och städningens betydelse för att hindra smittspridning. Servicenämnden har även gett Regionservice i uppdrag att granska städningen av vårdlokaler, enligt de nya rekommendationerna, på samtliga sjukhusgrupper. Dessa granskningar kommer att genomföras under våren 2013.



Kontaktperson: Ordförande Lena Hult (S), 0705-56 17 84,
1:e vice ordförande Göran Larsson (MP), 0730-20 42 60, 2:e vice ordförande Tord Gustafsson (M), 0703-72 17 44 eller servicedirektör Sten Axelsson, 0705-64 12 99


Läs meddelandet som PDF