Varje år utser Miljösekretariatet en eller flera miljöstipendiater inom Västra Götalandsregionen (VGR). I år tillhör tre av fem mottagare av stipendiet Regionservice; Kristina Sjöholm, Måltidsverksamheten och Tvätteriet Alingsås.
Stipendiet ska premiera anställda eller verksamheter inom VGR som gjort speciella insatser i arbetet med att minska negativ miljöpåverkan. Martina Persson, miljöstrateg, svarar på frågan om varför Regionservice lyckats så väl:
- Jag tror att det är en kombination av fokus och engagemang. Under 2013 har chefer och medarbetare inom måltidsverksamheten fått utbildning i miljöfrågor med fokus på ekologiskt produktion. Vi har även tagit fram tydliga riktlinjer och mål och följer upp dessa kontinuerligt.
Vid regionfullmäktiges sammanträde 15 april delades prissumman på 10 000 kr vardera ut.
- Jag tycker att alla inblandade ska vara stolta för den fantastiska miljönytta som detta innebär för såväl lantarbetare som djur och natur. Vi tror även att det uppskattas av våra kunder och gäster, säger Lena Hult (S), ordförande servicenämnden.
Beskrivning av miljöinsatserna
Kristina Sjöholm, Sektionschef kök- och restaurang Kungälvs sjukhus
Långvarigt engagemang för ekologisk mat och miljö. Har med egna initiativ, ordnat utbildning och föregått och bidragit till utformningen av VGR-projekt för minskat matsvinn, integrerat med hänsyn till patienternas näringsintag.
Måltidsverksamheten
Ökad andel ekologiskt från 16 till 25 % i produktionsköken på bara ett år 2013, och inom budget arbetat gränsöverskridande med miljöfunktion, menyplanerare och inköpare för att inspirera och förändra. Tagit fram rekommendationslista för ekologiska val utifrån miljönytta och pris.
Tvätteriet Alingsås
Konverterat tvätteriets panna till pelletseldning istället för gasol vilket bland annat reducerat mängden fossil koldioxid med drygt 4 000 ton per år och utsläppen av kväveoxider med ett ton per år.
Positivt resultat i delårsrapporten
Regionservice ackumulerade resultatet för mars är +31 mnkr. Det är 16,9 mnkr bättre än budget. Omfattande åtgärder har gjorts inom samtliga verksamheter för att nå nuvarande resultat.
Lyckad verksamhetsförändring på Skövdedepån
Under 2013 tog Västra Götalandsregionen över distributionen av läkemedelsnära produkter till diabetes- och stomipatienter i egen regi. Distributionen sker från Skövdedepån, Regionservice till ett utlämningsställe nära patientens bostad eller hem till patienten. Skövdedepån hanterade tidigare lagerhållning och distribution av förbrukningsartiklar till Västra Götalandsregionens verksamheter, men övergången har blivit positiv för både medarbetare och kund.
- Efter att ha bedrivit den nya verksamheten i ett år, så tittar vi nu på vilka möjligheter som finns att förbättra servicen ytterligare. Vi får ofta återkoppling från nöjda kunder, vilket visar att våra medarbetare gör ett mycket bra arbete, säger Hans Jansson, områdeschef Gemensam Produktion.