Pressmeddelande
Från Regionservice
2012-02-03 14:10


Servicenämndens sammanträde 2 februari

Tre förslag för patientmåltider ska utredas


Vid Servicenämndens sammanträde den 2 februari presenterades ett ekonomiskt överskott för Regionservice för år 2011. Dessutom presenterades tre förslag till produktionssätt för patientmåltiderna. De tre förslagen ska nu utredas.

Med ökade volymer och minskade kostnader lyckades Regionservice få ett ekonomiskt överskott för år 2011. Överskottet blev drygt 22 miljoner kronor. Intäkterna har ökat främst inom område försörjning. Samtidigt har effektiviseringar gjorts som har minskat kostnaderna. Men årsredovisningen visar också att några verksamheter visar underskott och arbetet inom dessa områden att nå en ekonomi i balans fortsätter under år 2012. 

Flera krav på patientmåltiderna
Under ett år lagas 3,6 miljoner måltider till patienterna på Västra Götalandsregionens sjukhus och 1 miljon lunchmåltider till restaurangernas gäster. Måltiderna tillagas i de 14 köken på sjukhusen. 

Underhållet i sjukhusköken är eftersatt. I befintlig verksamhet kommer omfattande investeringar att behöva göras dels för att hålla verksamheten igång, dels för att möta de lagar och skärpta regler som verksamheten måste följa.

Kraven på framtidens måltidsprocess är flera. Det handlar om lagkrav, säkerhet och miljö. Det handlar också om behov och önskemål hos vården såsom näringsinnehåll och smak. Dessutom finns önskemål om flexibilitet vad gäller antal rätter och serveringstider. Lösningen ska också vara ekonomiskt långsiktigt hållbar.

Tre förslag presenterades
Tre förslag presenterades för servicenämnden. Ett förslag är att investera i nuvarande kök och logistik. Ett annat att införa den kallmatslösning som finns inom Skaraborgs sjukhus på alla sjukhus i Västra Götaland. En tredje lösning som presenterades innebär ett nära samarbete med externa måltidsproducenter som levererar färdiga måltider (utifrån Västra Götalandsregionens beställningar och receptur) som sedan slutbereds nära patienterna. Denna lösning skulle kunna ge patienter och anhöriga en stor flexibilitet vad gäller antal rätter och serveringstider.

Det tre alternativen ska nu utredas hur de uppfyller de ställda kraven och ekonomin. Nämnden får en ny redovisning i april för sedan kunna besluta om måltidsprocess senare under året.

Faktablad om krav och de tre förslagen…



Kontaktperson: Ordförande Lena Hult (S), 0705-56 17 84, 1:e vice ordförande Göran Larsson (MP), 0730-20 42 60, 2:e vice ordförande Tord Gustafsson (M), 0703-72 17 44, eller servicedirektör Sten Axelsson, 0705-64 12 99.


Läs meddelandet som PDF