Pressmeddelande
Från Regionservice
2009-05-28 14:20


”Damtrosor, babyfiltar, babytäcken och herrkalsonger är de textilier som oftast försvinner från sjukvården.”


Tvätteriet i Alingsås har i samarbete med sjukvården genomfört en ny inventering, bland annat av de patienttextilier som används inom vården. Inventeringen visar att andelen patienttextilier som försvinner från Tvätteriet har ökat något sedan 2006 då man genomförde en stor informationskampanj.
Nu behövs gemensamma insatser för att komma tillrätta med textilsvinnet som kostar Västra Götalandsregionen drygt 9 miljoner kronor varje år.

– Inventeringen har genomförts tack vare mycket goda insatser av personalen i sjukvården och hos oss på Tvätteriet, berättar Hans-Åke Johansson, marknads- och kundansvarig på Tvätteriet. Med hjälp av de fakta vi får fram när vi inventerar får vi ett bra stöd i vår planering av textilinköp men kan se det behov som finns av information till såväl vårdpersonal som patienter om vad textilsvinnet kostar.

2006 genomfördes en bred informationskampanj i samverkan med sjukhusen. Då satsade Tvätteriet på information till vårdpersonal och patienter, men också på en översyn av rutiner när det gällde textilier som ska returneras till Tvätteriet. Returpåsar samt returboxar på plats på sjukhusen för lånade patientkläder och id-märkning av arbetskläder var några delar av det framgångsrika arbetet. Nu visar den nyligen genomförda inventeringen att effekterna av kampanjen avtar. Därför startar  Tvätteriet en ny informationsinsats för att öka medvetenheten om vilka kostnader textilsvinnet står för.

De artiklar som finns på ”10-i-topplistan” över försvunna textilier är sådana som följer med patienter hem från sjukhusen. Damtrosor, babyfiltar, babytäcken samt herrkalsonger är de textilier som oftast försvinner. Filtarna står för den största kostnaden för svinn med cirka en miljon kronor per år. 7,5 procent av Västra Götalandsregionens totala textillager försvinner årligen, vilket betyder att det totala värdet av svinnet ligger på drygt 9 miljoner kronor per år.

– Fortfarande visar inventeringen på ett lägre textilsvinn nu jämfört med de nivåer som vi såg före kampanjen år 2006, fortsätter Hans-Åke Johansson. Ökningen på tre år motsvarar en procent men det är tillräckligt stor skillnad för att vi ska se ett stort behov av att informera igen om vilka rutiner som gäller för patientkläder och patienttextilier. Vi kommer att arbeta tillsammans med våra kontaktpersoner inom sjukvården för att se över hur vi kommer tillrätta med det ökade svinnet. 

– Jag skulle också vilja vända mig till patienterna i Västra Götalandsregionen för att säga att man väldigt gärna får ta med sig till exempel babyfiltar hem från våra sjukhus, men att vi är väldigt måna om att få tillbaks dem för att vi inte ska öka de totala kostnaderna för vården, avslutar Hans-Åke Johansson.

 

Fakta om Tvätteriet i Alingsås
Tvätteriet Alingsås är en verksamhet inom Regionservice, Västra Götalandsregionens interna serviceorganisation, och ingår organisatoriskt i Område Logistik. Tvätteriet ger tvätt- och textilservice åt 25 sjukhus i Västra Götaland och Värmland. Textillagret har ett värde på drygt 140 miljoner kronor och innehåller totalt 2 539 000 artiklar. Varje dag passerar 40 ton tvätt genom anläggningen. Tvätteriet Alingsås har 300 medarbetare och inom vården i Västra Götalandsregionen arbetar cirka 33 000 personer.

10-i-topplistan på textilier som försvinner mest från Västra Götalandsregionens sjukhus:
1. Damtrosa
2. Babyfilt
3. Babytäcke
4. Herrkalsong
5. Babytrosa
6. Barnkalsong
7. Babymantel
8. T-tröja
9. Joggingbyxa
10.Filt
 



Kontaktperson: Hans-Åke Johansson, tel 070-622 41 45
Lars Dahmm, tel 0322-66 98 85 Ingemar Andersson, tel 0322-66 98 40


Läs meddelandet som PDF