Pressmeddelande
Från Regionservice
2015-03-05 16:30


Hälsotema i köken under vecka 13


Regionservice restauranger Gastronomen och sjukhusköken kommer att ha hälsotema under vecka 13. Temat genomförs i samarbete med tv-kocken Fredric Andersson, känd från TV4 och SVT med program som ”Go kväll”. Hela sista veckan i mars kommer Fredrics mat att tillagas på alla sjukhuskök i Västra Götalandsregionen. 

Mellan 23 och 27 mars lagas en Fredric Andersson-rätt per lunch. Recepten måste anpassas till storköksmatlagning - det ska lagas cirka 12 000 portioner varje dag till patienter och restauranggäster. Rätterna är tagna ur Fredrics kokbok ”Matfrisk - mat som kan förebygga cancer”, som han har skrivit tillsammans med Lars Beckman som är överläkare inom onkologi och Lars Franzén som är professor i strålningsvetenskap. Kokboken blev 2012 utnämnd till Sveriges bästa i kategorin Hälsa och näring. 2013 kom den på andra plats i den globala tävlingen ”The Gourmand World Cookbook Awards”.

- Vi har regelbundet börjat ta in gästkockar, säger Linda Martinsson, enhetschef för måltider inom Regionservice. Vi vill utveckla köken och lära av andra duktiga kockar. Vi vill också att patienterna ska bli friska av vår mat och därför tyckte vi att det skulle passa med Fredric Anderssons hälsofrämjande mat under vår hälsovecka.

Köksmästare från Regionservice blev ”Årets Eldsjäl”

Daniela Malatestinic, köksmästare i köket på SU/Östra sjukhuset, fick i slutet av februari ta emot pris för ”Årets Eldsjäl” på matmässan Passion för Mat. Priset är en hyllning till en person som arbetar på ett målmedvetet sätt för att utveckla god smak och råvarors kvalitet, både i privat och offentlig verksamhet. Juryns motivering löd:

”Med stort engagemang och matglädje har Danielas arbete gjort måltiden till en njutning för patienter på Östra Sjukhuset. Hon är nyfiken och innovativ och vill ständigt göra matlagning i det stora formatet bättre. Hennes energi som chef att utveckla och laga mat från grunden på bra råvaror är inspirerande.”Kontaktperson: Ordförande Peter Hermansson (M), 0727-27 30 71,
1:e vice ordförande Roland Wanner (MP), 0703-66 03 83, 2:e vice ordförande Lena Hult (S), 0705-56 17 84 eller servicedirektör Sten Axelsson, 0705-64 12 99


Läs meddelandet som PDF