Inom Västra Götalandsregionen finns tretton kök och restauranger som drivs av Regionservice. Nu pågår ett intensivt arbete för att KRAV-certifiera samtliga.
KRAV-certifieringen går hand i hand med Västra Götalandsregionens mål för ekologiska livsmedel. Ett av kraven för certifiering är att minst 25% av livsmedlen ska vara ekologiska. I dagsläget ligger den ekologiska andelen av livsmedel på cirka 35% i Västra Götalandsregionens verksamheter. År 2020 är målet att ekologiska livsmedel ska stå för hälften av den totala livsmedelsbudgeten.
-Regionservice producerar 3,4 miljoner måltider per år och genom att öka andelen ekologiska livsmedel stödjer vi en hållbar livsmedelsproduktion, säger Peter Hermansson (M), ordförande servicenämnden.
Utbildning och kunskap om ekologisk produktion är ett annat krav för att bli certifierade. Utbildningen av medarbetare inom måltidsverksamheten är snart genomförd.
-Vi har många medarbetare som brinner för hållbarhetsfrågor och de utbildningsinsatser vi nu genomför kommer hjälpa oss att utvecklas i rätt riktning, säger Linda Martinsson, enhetschef för måltidsverksamheten inom Regionservice.
Vad är KRAV?
KRAV-märket är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Organisationen KRAV utveckar reglerna för KRAV-certifierad produktion och informerar om och marknadsför KRAV-märkt mat. Certifiering enligt KRAVs regler görs av oberoende certifieringsorgan som är ackrediterade för KRAV-certifiering. Certifieringsorganen gör kontrollbesök minst en gång per år i varje KRAV-godkänd verksamhet.