Pressmeddelande
Från Regionservice
2015-08-26 15:00


Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska få modernt kök

Nu startar ombyggnaden!


Ökad kvalitet på maten, fler rätter att välja mellan och energibesparingar är några av de effekter som uppnås efter ombyggnaden av produktionsköken inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den 1 september drar byggprojektet igång och det nya köket beräknas vara i bruk om ett år.

Köken inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset (Sahlgrenska, Mölndal och Östra sjukhuset) producerar dagligen cirka 5 100 måltider till patienter och restauranggäster. För att möta vårdens behov, samt uppfylla de krav som finns gällande arbetsmiljö och hantering av livsmedel, behöver köken genomgå en grundläggande ombyggnation.

Det är ett omfattande projekt som nu drar igång. Först ut är köket på Sahlgrenska sjukhuset, sedan ska alla sjukhuskök inom Västra Götalandsregionen rustas upp.

Multifunktionella kök

Traditionellt så byggs produktionskök för att producera antingen varm mat eller mat som kyls för att sedan värmas upp. När det nya produktionsköket på Sahlgrenska sjukhuset är klart behöver man inte välja. Fokus kommer att ligga på att producera varm och nylagad mat från grunden, men det kommer även finnas möjlighet att producera kylda rätter för de som inte vill eller kan äta på ordinarie serveringstider. Detta möjliggör flexibilitet och valmöjlighet för inneliggande patienter och vården. Även arbetsmiljön i produktionsköken kommer att förbättras avsevärt.

Ytterligare en effekt är att det nya köket kommer att ge en ökad säkerhet gällande krav och föreskrifter för livsmedelshantering. Dessutom blir köket mer miljövänligt då ny utrustning innebär mer energieffektiva maskiner.

En ombyggnad av detta slag kräver förändrade rutiner under byggtiden.

- Regionservice och Västfastigheter kommer att arbeta för att påverkan på vården och andra verksamheter ska bli så liten som möjligt. En viss påverkan kommer dock att vara oundviklig och vi hoppas på förståelse för detta, säger Linda Martinsson, enhetschef för måltidsverksamheten på Regionservice.

 

Fakta om köket på Sahlgrenska sjukhuset

Köket på Sahlgrenska har drivit sin verksamhet sedan 1950-talet. Servicenämnden beslutade 2013-06-20 om ett genomförande av en utvecklad måltidslösning inom sjukhusförvaltningen Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU). Måltidsverksamheten på Regionservice producerar patient- och restaurangmåltider samt catering till Sahlgrenska sjukhuset och övriga verksamheter i Västra Götalandsregionen. Utöver måltidsproduktion och disk så servar köket vården med livsmedel för beredning av frukost och mellanmål på vårdavdelningarna.

Västfastigheter ansvarar för byggnationen och entreprenör är Tuve Bygg.



Kontaktperson: Ordförande Peter Hermansson (M), 0727-27 30 71,
Linda Martinsson, Enhetschef Måltider Regionservice, 0700-82 35 24 eller Martin Grann, Projektledare Västfastigheter, 0700-82 49 87


Läs meddelandet som PDF