Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2014-12-09 14:35


Regionalt bredbandsbolag ska ge mer fiber


I dag beslutade regionstyrelsen i Västra Götaland att starta det regionala bredbandsbolaget Netwest, det största i sitt slag i Sverige. Bolaget ska samla kommuner och stadsnätsägare i Västra Götaland i deras arbete för en bättre fiberinfrastruktur.

Ett gemensamt bredbandsbolag samägt med kommunerna är ett led i att snabbare försöka nå det nationella målet för 90 % bredbandstillgänglighet av landets hushåll med en överföringskapacitet på 100 megabit/sekund år 2020.

-De lokala aktörerna har visat ett stort intresse för Netwest och vi räknar med minst 25 delägare, vilket är betydligt bättre än väntat, säger infrastrukturchef Max Falk i Västra Götalandsregionen.

Västra Götalandsregionen har länge arbetat för att få till en lösning med att skapa bättre förutsättningar för det växande antalet lokala fiberföreningar och de kommunala stadsnäten i Västra Götaland. Syftet är att också att skapa en gemensam part för de stora tjänsteleverantörerna att lättare komma in i näten. Allt för att komma närmare målet om 90 procent bredbandstillgänglighet för hushållen år 2020.

– Det är glädjande att vi har fått med nystartade stadsnät och kommuner som ännu inte har något eget stadsnät, men som vill vara med och gynna de lokala fiberföreningarna, säger Tore Johnsson, operativt ansvarig för Bredbandssamverkan i Västra Götaland.

Netwest ska vara ett stöd i stadsnätens strävan att förbättra sina erbjudanden till hushållen och effektivisera sin drift. Tanken är också att bolaget ska vara en plattform för ett utökat samarbete mellan stadsnäten i länet. Vidare ska det kunna bidra till ökade intäkter för stadsnäten genom förhöjda volymer från främst nationella kunder, samt innebära minskade kostnader för stadsnäten genom att erbjuda förbättrad samordning av marknadsföring, försäljning samt drift- och underhåll.

Den nuvarande föreningen, Västlänk, där en samverkan om bredbandsutbyggnaden pågått i många år, samlar idag 15 kommunala stadsnät inom Västra Götaland där man nu alltså utvecklar detta vidare till ett gemensamt marknadsföringsbolag, Netwest AB, för hela länet.

- Detta har vi önskat göra länge och nu blir det verklighet tack vare samarbetat med Västra Götalandsregionen säger Tord Toverland, ordförande i föreningen Västlänk.

Västra Götalandsregionen satsar drygt 2 miljoner kronor i NetWest AB. VGR kommer att äga 34 procent av bolaget och stadsnätsägarna/kommunerna övriga 66 procent.

Regionfullmäktige väntas fatta ett slutgiltigt beslut i frågan den 2 februari nästa år.

Läs mer

Länk till handlingarna, ärende 1 i regionstyrelsen 9 december 2014

www.vastlank.se

www.vgregion.se/bredband

 



Kontaktperson: Max Falk, infrastukturchef Västra Götalandsregionen, 070-470 05 88
Tore Johnsson, operativt ansvarig för Bredbandssamverkan i Västra Götaland, 070-602 20 90


Läs meddelandet som PDF