Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2009-10-07 09:30


10 miljoner till små och medelstora företag i Västra Götaland


Nu kan små och medelstora företagare söka stöd från Västra Götalandsregionen för forskning och utveckling.  Totalt finns 10 miljoner kronor att söka och den första ansökningsomgången avslutas den 30 oktober.

Satsningen går ut på att stärka små och medelstora företags konkurrensförmåga och stödet ges i form av två FoU-kort som kan laddas med pengar för forskning och utvecklingsarbete. FoU-kort Bas, på max 35 000 kronor, ska användas för att klargöra företagets behov av FoU-insatser medan FoU-kort Avancerat, på max 500 000 kronor, ska gå till konkreta forskningsprojekt.

Med FoU-kort Bas kan företaget låta till exempel en högskola eller ett forskningsinstitut, identifiera och definiera vilken typ av insats som företaget behöver för att möta ett specifikt problem eller en möjlighet. Om analysen visar på genomförbara idéer kan företaget sedan söka FoU-kort Avancerat.
– Med det här stödet hoppas vi att fler företag vågar satsa på forskning och utveckling. Genom att ge företag den ekonomiska möjligheten att samarbeta med forskare på institut, universitet och högskolor så förbättras dessutom den ömsesidiga kunskapsöverföringen mellan företag och akademi, säger Kent Johansson, regionutvecklingsnämndens ordförande.

FoU-korten kan användas till forskningsinsatser av såväl produkter och tjänster som processer. 
– Det kan handla om insatser kring rena tekniska lösningar eller av till exempel affärsmodell, design eller organisation, förklarar Marcus Nordanstad, projektledare på Västra Götalandsregionens regionutvecklingssekretariat.

För båda korten krävs att företaget medfinansierar med 50 procent, vilket kan ske i både egen tid och rena pengar. Den första ansökningsperioden pågår fram till 30 oktober. En andra ansökningsperiod kommer till våren och en tredje under hösten 2010. Ansökningar som bidrar till en ekologiskt hållbar utveckling kommer att prioriteras.

Satsningen på FoU-korten är en del i ett större program, InMotion, som är en kraftsamling på hela 150 miljoner för att stimulera och skapa förutsättningar för utveckling och företagande inom miljö, energi och hållbara transportlösningar. 
– En hög innovationsnivå är viktigt för att företagen ska kunna konkurrera internationellt och för att skapa tillväxt i Västra Götaland. Därför vill vi stötta näringslivet till att förverkliga sina goda idéer, avslutar Kent Johansson.

Läs mer på www.vgregion.se/fou-kortet



Kontaktperson: Marcus Nordanstad: 031-63 09 86, 073-960 32 58, marcus.nordanstad@vgregion.se
Lave Thorell: 0521-27 58 63, 070-930 16 68, lave.thorell@vgregion.se Marianne Gustafsson: 0501-621 61, 070 886 21 61, marianne.gustafsson@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF