Sveriges innovationsmyndighet Vinnova beslutade den 19 maj att satsa upp till 100 miljoner kronor på innovationsprogrammet SIO Folksjukdomar. Programmet involverar ett stort antal aktörer, flera av dem i Västra Götaland, och ska leda till utveckling av vård och behandling för diabetessjuka – och tillväxt i life science-företag.
SIO Folksjukdomar handlar om att ta ett nationellt ansvar för att utveckla långsiktigt hållbara forsknings- och innovationsstrukturer och -processer för life science-sektorn i Sverige. Vinnovas beslut innebär att ett stort antal aktörer från läkemedelsindustri, högskolor och universitet samt hälso- och sjukvård får möjligheter till gränsöverskridande samarbeten – inledningsvis kring folksjukdomen diabetes.
I Västra Götaland har agendan formats genom samverkan mellan Chalmers, Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen som gemensamt erbjuder väl utvecklad infrastruktur för samverkan inom klinisk forskning och Life Science.
– Västra Götalandsregionen har genom Gothia Forum skapat ett nav och ingång för läkemedels- och medicinteknikindustrin att testa sina produkter i hälso- och sjukvården. Vinnovas satsning innebär ökade förutsättningar för oss att genomföra nydanande kliniska studier, säger Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Västra Götalandsregionen.
De Svenska life science inkubatorerna har också medverkat i SIO Folksjukdomar.
– Vi vill ta ett gemensamt nationellt ansvar för att bidra till utvecklingen av långsiktigt hållbara forsknings- och innovationsstrukturer för life science-sektorn i Sverige, säger Erik Bengtson, Inkubatoransvarig vid Sahlgrenska Science Park.
Om Sverige fortsatt skall vara en viktig spelare inom life science-sektorn måste möjligheterna att omsätta nya forskningsrön till innovationer i näringslivet förbättras. Målet är bättre hälsa för patienterna och tillväxt i svensk life science-industri.
– Med Sveriges pågående satsning på samordning av klinisk forskning skapar vi möjligheter att vara ett attraktivt land inom Life Science även i framtiden, det här är ett viktigt led i det arbete, avslutar Ann-Sofi Lodin.
>> Läs Vinnovas pressmeddelande.
>> Läs programmet SIO Folksjukdomar (engelsk text).