Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2014-05-21 15:20


100 miljoner för att stärka svensk life science


Sveriges innovationsmyndighet Vinnova beslutade den 19 maj att satsa upp till 100 miljoner kronor på innovationsprogrammet SIO Folksjukdomar. Programmet involverar ett stort antal aktörer, flera av dem i Västra Götaland, och ska leda till utveckling av vård och behandling för diabetessjuka – och tillväxt i life science-företag.

SIO Folksjukdomar handlar om att ta ett nationellt ansvar för att utveckla långsiktigt hållbara forsknings- och innovationsstrukturer och -processer för life science-sektorn i Sverige. Vinnovas beslut innebär att ett stort antal aktörer från läkemedelsindustri, högskolor och universitet samt hälso- och sjukvård får möjligheter till gränsöverskridande samarbeten – inledningsvis kring folksjukdomen diabetes.

I Västra Götaland har agendan formats genom samverkan mellan Chalmers, Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen som gemensamt erbjuder väl utvecklad infrastruktur för samverkan inom klinisk forskning och Life Science.

– Västra Götalandsregionen har genom Gothia Forum skapat ett nav och ingång för läkemedels- och medicinteknikindustrin att testa sina produkter i hälso- och sjukvården. Vinnovas satsning innebär ökade förutsättningar för oss att genomföra nydanande kliniska studier, säger Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Västra Götalandsregionen. 

De Svenska life science inkubatorerna har också medverkat i SIO Folksjukdomar.

– Vi vill ta ett gemensamt nationellt ansvar för att bidra till utvecklingen av långsiktigt hållbara forsknings- och innovationsstrukturer för life science-sektorn i Sverige, säger Erik Bengtson, Inkubatoransvarig vid Sahlgrenska Science Park.

Om Sverige fortsatt skall vara en viktig spelare inom life science-sektorn måste möjligheterna att omsätta nya forskningsrön till innovationer i näringslivet förbättras. Målet är bättre hälsa för patienterna och tillväxt i svensk life science-industri.

– Med Sveriges pågående satsning på samordning av klinisk forskning skapar vi möjligheter att vara ett attraktivt land inom Life Science även i framtiden, det här är ett viktigt led i det arbete, avslutar Ann-Sofi Lodin.

>> Läs Vinnovas pressmeddelande.

>> Läs programmet SIO Folksjukdomar (engelsk text).

 



Kontaktperson: Helena L Nilsson, Tel: 010-441 16 38, Mobil: 070-663 09 18
Mejl: helena.l.nilsson@vgregion.se

Marika Hellqvist Greberg, Tel: 010-441 16 39,
marika.hellqvist.greberg@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF