Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2010-11-09 14:45


15 miljoner till naturvetenskap och teknik för barn och unga


Vid tisdagens möte i Göteborg tog regionutvecklingsnämnden beslut om satsningar kring bland annat sjöfart och produtionsteknik. Drygt 15 miljoner ska bidra till att stimulera barns och ungas intresse för naturvetenskap och teknik. Ett urval av besluten beskrivs nedan.

Hur fungerar elektricitet?
Den frågan och många fler får barn och unga fundera över på Navet Science Center i Borås. Navet är en av sex Science Centers som får stöd från Västra Götalandsregionen med totalt 15,4 miljoner kronor för 2011. De ska bidra till att väcka barns och ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik för att på sikt stimulera fler att välja tekniska och naturvetenskapliga utbildningar. Science Centers är också en viktig kompetensutvecklingsresurs där lärare kan hämta idéer, kunskaper och metoder för att utveckla sin undervisning.

Miljöbro mellan studenter och företag
Miljöbron fungerar som en länk mellan den akademiska världen och näringslivet, genom att förmedla projekt mellan studenter och företag. Det kan handla om examensarbeten eller kortare uppdrag för att ta fram lösningar på konkreta frågor eller bidra med nya idéer och perspektiv. Miljöbrons verksamhet innebär att studenter får möjlighet att skapa kontakter för framtiden, samtidigt som näringslivet får en chans att öka sin kompetens inom området miljö och hållbar utveckling. Projektet får 700 000 kronor i stöd för perioden 2011-2012.

Industriell dynamik
Kunskapsöverföring mellan företag och till exempel universitet, högskolor och forskningsinstitut är viktigt. För att stärka konkurrenskraften och för att öka kunskapen om företagens utmaningar. I projektet Industriell Dynamik kan små och medelstora industriföretag få hjälp med till exempel teknikutveckling och problemlösning, affärs- och marknadsutveckling och rådgivning kring finansiering av utvecklingsprojekt. Projektet baseras på ett nätverk av 13 samverkande organisationer och har fått pris som det mest innovativa i Europa. Industriell Dynamik får 6 miljoner kronor för 2011. Läs mer på www.vgregion.se/industrielldynamik

7 miljoner till sjöfarten
Sjöfarten spelar en viktig roll på västkusten. Näringsliv och högskolor driver en rad samarbetsprojekt för att utveckla branschen och forska kring miljömässigt hållbar sjöfart. Västra Götalandsregionen stödjer flera satsningar inom området.
Svenskt Marintekniskt Forum arbetar med att stärka näringslivet inom det marina området. Det handlar om allt från att utveckla nya och mindre miljöbelastande produkter, till att hitta metoder för effektivare produktion och bättre samverkan mellan företag, universitet och offentliga företrädare. Arbetet görs i samverkan med underleverantörer till handelssjöfarten och företag inom fritidsbåtbranschen. Regionutvecklingsnämnden stödjer verksamheten med 3 miljoner kronor för år 2011.

Lighthouse är ett forskningsprogram som förser branschen med kunskap om effektiv, säker och miljövänlig sjöfart. Här samlas utbildnings- och forskningsverksamheter från Chalmers och Handelshögskolan i Göteborg inom områden som teknik, sjösäkerhet, design och logistik. Företagen inom sjöfartsområdet spelar en viktig roll i Lighthouse eftersom de deltar i forskningsprojekten och rådgör med forskarna om forskningsbehov. Regionutvecklingsnämnden stöttar projektet med 4 miljoner kronor för år 2011.

Samverkansprojekt för utveckling av produktionsteknik
Fordonsindustrin står inför stora utmaningar på en rad områden. Till exempel när det gäller omställning till nya drivsystem som el, hybrid, gas och bränsleceller. Något som påverkar produktionssystem och produktionsteknik. Flexlean går ut på att skapa en miljö för utveckling, provning och demonstration av olika aspekter på kostnadseffektiv automation. Projektet som ska drivas inom Produktionstekniskt Centrum i Trollhättan, ska vara öppet och tillgängligt för fordonstillverkare, leverantörer och företag från andra branscher. Projektet drivs av Innovatum, i nära samarbete med Högskolan Väst. Regionutvecklingsnämnden medfinansierar projektet med närmare 3,3 miljoner kronor .

Utredning om E20
I den nationella planen för infrastrukturinvesteringar ingår flera fortsatta satsningar på E20 genom Västra Götaland. För några av satsningarna finns diskussioner om hur de ska göras på bästa sätt. För att förtydliga var, hur och när E20 ska byggas ut, ska Västra Götalandsregionen tillsammans med berörda kommuner i Skaraborg, Skaraborgs kommunalförbund och Vårgårda kommun finansiera en utredning. Regionutvecklingsnämnden beslöt idag att står för halva kostnaden på 2,5 miljoner kronor. Satsningen kommer att förstärka Trafikverkets utredningsarbete kring E20.


Länk till samtliga ärenden och beslut.



Kontaktperson: Kent Johansson, regionutvecklingsnämndens ordförande, tel: 0705-37 03 40
Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tel: 0708-63 07 32


Läs meddelandet som PDF