Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2009-12-08 15:40


150 miljoner till utveckling i Västra Götaland


Regionutvecklingsnämnden beslutade idag om nästan 150 miljoner kronor för hållbar tillväxt och utveckling i Västra Götaland. 65 miljoner satsas på energi, miljö och hållbara transportlösningar inom programmet InMotion.
– Dagens beslut ska bidra till att stimulera och stärka förutsättningarna för viktiga områden i Västra Götaland. Det handlar om strategiska satsningar för att bidra till hållbar förnyelse och omställning av näringslivet, säger Kent Johansson, ordförande i regionutvecklingsnämnden.
Ett urval av besluten beskrivs nedan.


I juni tog regionutvecklingsnämnden beslut om InMotion– ett omfattande program på totalt 150 miljoner för att stimulera omställning och hållbar utveckling inom näringslivet i Västra Götaland. Fokus ligger på elektrifiering och på att minska beroendet av fossila energikällor och projektet bygger på att samla industri, kunskapsorganisationer och samhällsaktörer för att sprida och utveckla kompetensen. Vid dagens möte togs beslut om 65 miljoner inom programmet.
– Genom InMotion driver vi på och stärker konkurrenskraftiga forsknings- och innovationsmiljöer inom områdena miljö, energi och hållbara transporter. Av speciell betydelse är fordons- och transportsindustrin och förutsättningarna att möta de utmaningar den står inför. Det är också viktigt att bidra till utveckling och företagande inom energi- och miljöområdet, säger Kent Johansson, ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Testbanan ASTA- Active Safety Test Area får stöd på 45 miljoner. Med fyra permanenta testbanor, byggnader och provutrustning blir ASTA en ny testmiljö där svensk och europeisk fordonsindustri och forskning kommer att kunna utveckla och testa avancerad säkerhetsteknik. ASTA har utvecklats på initiativ av Test Site Sweden som är ett VINNOVA-finansierat program med Lindholmen Science Park som huvudman. SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, kommer att ansvara för driften av anläggningen.
Läs mer här.

Kompetenscentret Mötesplats Vindkraftsteknik som får stöd på 10 miljoner är en annan av satsningarna inom InMotion. Chalmers är initiativtagare till centret som är den första samlade satsningen på industriell vindkraft i Sverige. Fokus ligger på att knyta samman den kunskap och kompetens som finns hos näringslivet och akademin för att på sikt utveckla en konkurrenskraftig svensk vindkraftsindustri.

Mer information: Agneta Mårdsjö, tel 070-375 19 23, om ASTA Helena L Nilsson, tel 070-663 09 18

Satsning på kompetensutveckling
Den ekonomiska krisen har lett till en kraftig ökning av arbetslösheten. För att möta upp de stora behov som finns beslutade nämnden om stöd till kompetensutveckling på nästan 14 miljoner. Ett av projekten är ”Bättre kvalitet i jobbgarantin för ungdomar”, som får 8,16 miljoner i stöd. Tanken med projektet är att förbättra kvalitet och effekt av den statliga jobbgarantin, som går ut på att ungdomar så snabbt som möjligt ska få ett arbete eller påbörja/återgå till utbildning. Genom samordning och effektivare utnyttjande av statliga och kommunala resurser ska projektet bidra till att ungdomar lättare kommer in i arbetslivet. På sikt ska en plattform för samverkan kring kompetensfrågor byggas upp i Västra Götaland.

Mer information: Göran Fock, tel 070-840 52 19
 
Fortsatt stöd till prisat projekt
Nämnden beslutade också om fortsatt stöd på 6 miljoner till det internationellt prisade projektet Industriell Dynamik. Genom ett nätverk av expertorganisationer, från universitet och högskolor till forskningsinstitut och industriella utvecklingscentra, får små och medelstora industriföretag tillgång till kvalificerad experthjälp, inom till exempel teknik- och marknadsutveckling. Projektet fick AER (Assembly of European Regions) Innovation Award 2009 för två veckor sedan.
Läs mer på www.vgregion.se/industrielldynamik

Mer information: Agneta Mårdsjö, tel 070-375 19 23

Forskning för effektiv, säker och miljövänlig sjöfart
Projektet Lighthouse är ett samarbete mellan Chalmers, GU och Handelshögskolan som handlar om att Sverige, genom satsning på kunskap och hållbar utveckling, ska kunna behålla sin ledande position inom sjöfartsområdet. Lighthouse bygger på ett nära samarbete mellan akademi och näringsliv och ska förse branschen med kunskap om effektiva, säkra och miljövänliga transporter. Regionutvecklingsnämnden stöttar projektet med 4 miljoner kronor.

Mer information: Agneta Mårdsjö, tel 070-375 19 23

Smarta textilier
Regionutvecklingsnämnden fortsätter att stötta projektet Smart Textiles, på Högskolan i Borås, med 3,5 miljoner. I projektet samarbetar ett 30-tal forskare och studenter med forskningsinstitut, högskolor och företag i olika nätverk för att ta fram morgondagens smarta textilier – till exempel konstgjorda korsband och leder, kläder som mäter kroppens motståndskraft hos sjuka eller som kyler vid extrem hetta. Framöver ska projektet öka det internationella utbytet genom CROSSTEXTNET – ett internationellt samarbete där 17 regioner i Europa tillsammans ska utveckla forskningsstrategier för området teknisk textil.

Mer information: Helena L Nilsson, tel 070-663 09 18

Länk till samtliga ärenden och beslut.



Kontaktperson: Kent Johansson, regionutvecklingsnämndens ordförande, tel: 0705- 37 03 40
Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tel: 0708- 63 07 32


Läs meddelandet som PDF