Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2011-05-03 15:30


Beslut regionutvecklingsnämnden 3 maj

47 miljoner påskyndar viktiga väg- och järnvägssatsningar


Tisdagen den 3 maj tog regionutvecklingsnämnden beslut om 10 miljoner kronor i stöd till Ostindiefararen Götheborg, 5 miljoner som ska stötta idérik personal inom hälso- och sjukvården samt 47 miljoner till att påskynda satsningar på väg och järnväg. Ett urval av besluten beskrivs nedan.

Ostindiefararen Götheborg seglar i tre år till
Västra Götalandsregionen är en av de aktörer som under åren stöttat ostindiefararen Götheborg– bygget, resan fram och tillbaka till Kina och ytterligare ett antal seglatser. Skeppet har varit en stor pr-framgång. De närmaste tre åren krävs 30 miljoner kronor för att säkra att skeppet hålls i gott skick och att det finns besättning med rätt kompetens. Göteborgs stad har beslutat om 20 miljoner kronor och regionutvecklingsnämnden beslöt idag att avsätta 10 miljoner kronor under tidsperioden 2011-13. Planerade expeditioner går bland annat till OS i London 2012 och till USA 2013.
Mer information: Magnus Engelbrektsson, tel 070-875 65 90

Företagsrådgivning för angeredsbor med utländsk bakgrund
Almi Företagspartner Väst får 1,5 miljoner kronor för att öppna upp så kallad IFS rådgivning i Angered. Rådgivningen är gratis och vänder sig till personer med utländsk bakgrund som är på väg att starta eller redan driver företag. Det kan handla om affärsrådgivning och starta eget information på ett flertal språk liksom kunskapskvällar med experter i till exempel juridik.
Mer information: Marie Sjövall, tel 070-643 24 30

Produktutveckling i Skaraborg
Projektet PUC i Skarborg får 3,2 miljoner för sitt arbete med att stärka industriföretagens kompetens när det gäller att utveckla nya produkter. Det handlar om att förmedla metoder och verktyg inom produktutveckling och på så sätt ge företagen förutsättningar för att bli mer konkurrenskraftiga. Projektet koordineras av IDC West Sweden i nära samarbete med Gothia Science park och Högskolan i Skövde.
Mer information: Agneta Mårdsjö, tel 070-375 19 23

Filmfokus
Västra Götaland är ett av Europas mest betydande filmindustriområden. Västra Götalandsregionens bolag Film i Väst, ett stort antal enskilda företag och Göteborg International Film Festival (GIFF) är basen i detta. Projektet GIFF Industry Scene går ut på att knyta aktörer som redan är aktiva i Västra Götaland tätare samman och skapa nya kontaktytor, såväl nationellt som internationellt. Nämnden stödjer GIFF Industry Scene med 1,5 miljoner för perioden 2011-2014.
Mer information: Agneta Mårdsjö, tel 070-375 19 23

Hjälper fram nya smarta lösningar inom sjukvården
Innovationssluss Västra Götaland går ut på att ta vara på medarbetarnas idéer och innovationer, något som betyder mycket för att utveckla hälso- och sjukvården. Det kan handla om enkla lösningar, förbättringar eller avancerad teknik. Genom projektet kan medarbetare få rådgivning kring exempelvis produktutveckling och juridik. Ett viktigt komplement är Västra Götalandsregionens verksamhet Gothia Forum, som arbetar med att öka samverkan med näringslivet inom området klinisk forskning. Projektet, som även har stöd av statliga Vinnova, får fem miljoner kronor i stöd under 2011 – 2013.
Mer information: Marika Hellqvist Greberg, tel 070-573 09 76

Påskyndar satsningar på väg och järnväg
Förskottering från kommuner, landsting/regioner eller enskilda kan påskynda infrastruktursatsningar. I december 2012 ska dubbelspåret Göteborg- Trollhättan vara klart, vilket förväntas öka resandet. Det kommer att kräva åtgärder på flera stationer, bl.a. plattformsförlängningar för att klara längre tågset. Totalt beräknas åtgärderna kosta 80-85 miljoner kronor. Regionutvecklingsnämnden avsätter 12 miljoner kronor för att finansiera förskotteringen av dessa satsningar. Övriga kostnader finansieras av Trafikverket och Vänersborgs kommun. Nämnden avsätter även 35 miljoner för att finansiera en tidigareläggning av väg 27, Viared- Kråkered, i Borås kommun. Idag går trafiken genom centrala Borås vilket medför problem för framkomlighet, trafiksäkerhet och miljö. Övriga kostnader finansieras av Borås, Svenljunga och Tranemo kommun.
Mer information: Rolf Thor, tel 070-320 63 58

Tilläggsavtal för Västsvenska paketet
Västsvenska paketet är en stor satsning på utökad infrastruktur och kollektivtrafik, som regleras i ett grundavtal mellan parterna. Nu finns ett förslag till tilläggsavtal som bl.a. reglerar:
- en uppdaterad omslutning som beräknas till 34 miljarder kronor, istället för tidigare 30 miljarder, till följd av en reviderad kalkyl för Västlänken.
- indexering av kostnader och intäkter enligt konsumentprisindex, istället för i 2009 års priser i grundavtalet. Det innebär att Västra Götalandsregionens bidrag beräknas bli 865 miljoner kronor istället för 820 miljoner.
- projekt och satsningar till och med år 2013, bl.a. förbättrad framkomlighet för kollektivtrafiken, förlängning av plattformar, utökade busskörfält, planering och projektering av Marieholmstunneln och Västlänken. Satsningarna ska finansieras av Västra Götalandsregionen, Region Halland och Göteborgs stad samt med intäkter från trängselskatten, som införs 1 januari 2013.
Regionutvecklingsnämnden beslöt tillstyrka tilläggsavtalet, förslår att Västra Götalandsregionens bidrag justeras till 865 miljoner kronor och överlämnar ärendet till regionstyrelsen för beslut i regionfullmäktige.
Mer information: Rolf Thor, tel 070-320 63 58

Länk regionutvecklingsnämndens webbsida med handlingar, protokoll, kontaktuppgifter etc.
www.vgregion.se/run
 

 



Kontaktperson: Birgitta Losman, ordförande, tel. 0703-67 95 80
Leif Blomqvist, förste vice ordförande, tel. 0707-31 84 50 Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tel. 0708-63 07 32


Läs meddelandet som PDF