Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2011-06-23 13:35


Regionutvecklingsnämnden 23 juni

55 miljoner påskyndar Hamnbanan


Hamnbanan är en av Sveriges viktigaste järnvägslänkar, men den är hårt belastad och behöver upprustning. Regionutvecklingsnämnden beslöt idag om 55 miljoner kronor för förskottering av Marieholmsbron, som är en central del i Hamnbanan. Stöd till pilotprojekt för anropsstyrd kollektivtrafik, filmsatsning om Karlsborgs fästning och projekt för att stärka mindre industriföretag är några av de andra beslut som togs.

Hamnbanan påskyndas
Förskottering från kommuner, landsting/regioner eller enskilda kan påskynda planerade infrastruktursatsningar. I den nationella planen för transportsystem ingår Hamnbanan, med byggstart 2018. Det är en av Sveriges viktigaste järnvägslänkar med uppgift att göra det möjligt för godstrafiken att nå hamnområdena i Göteborg. Hamnbanan är idag hårt belastad och Marieholmsbron, som är en del av Hamnbanan, är den enskilt mest sårbara länken i det Västsvenska järnvägssystemet. Regionutvecklingsnämnden avsätter 55 miljoner till förskottering av ny Marieholmsbro, under förutsättning att nämnden kan använda eget kapital. En tidigareläggning möjliggör betydande samordningsvinster med Västsvenska paketet och att anvisade EU-bidrag kan nyttjas. Förskotteringen är en gemensam satsning tillsammans med Göteborgs Stad, Göteborgs Hamn, AB Volvo och förutsätter statlig medverkan. Total kostnad för ny bro beräknas till cirka 1,4 miljarder.

Pilotprojekt ska ge bättre kollektivtrafik på landsbygden
Anropsstyrd trafik innebär att trafiken är efterfrågestyrd, via en beställningscentral. Nu finns förslag till ett pilotprojekt för den anropsstyrda trafiken i Västra Götaland. Syftet är att hitta nya lösningar för att kombinera linjetrafik och anropsstyrd trafik och göra trafiken mer flexibel än idag. Det ska på ett kostnadseffektivt sätt skapa en bättre kollektivtrafik på landsbygden och i mindre tätorter. Regionutvecklingsnämnden avsätter 10 miljoner kronor till projektet under 2012-2014.

Fler kvinnor ombord
Projektet All Aboard, som drivs av Svenskt Marintekniskt forum, går ut på att öka antalet kvinnor på sjön och därmed bredda kundunderlaget för fritidsbåtar och öka konkurrenskraften för svensk båtindustri. Genom att integrera genusaspekter i design och produktutvecklingen ska båtarna anpassas till att än bättre passa kvinnor. Utvecklingsarbetet sker i samarbete med företag och organisationer, genusforskare, kunder och medarbetare. Nämnden stödjer projektet med 1 miljon kronor.

Gränsöverskridande forskarskola inom biomaterial
Nämnden beslöt fortsätta stödja forskarskolan BIOSUM med 1,35 miljoner kronor. Satsningen är ett samarbete mellan två forskningscentra inom området biomaterial. BIOMATCELL, vid Göteborgs universitet, fokuserar på utveckling av nya tand- eller benimplantat och hur man kan styra läkning av skadade vävnader. SuMo Biomaterials, på Chalmers, är inriktat på forskning som rör livsmedel, läkemedel och hygienprodukter. Det kan handla om hur man påverkar på vilket sätt aromer, näringsämnen och läkemedel frisläpps och tas upp av kroppen. Syftet med forskarskolan är att utveckla samverkan och ta tillvara den samlade kunskapen inom forskningen, industrin och hälso- och sjukvården. Den säkrar också att det långsiktigt finns välutbildade personer inom området.

Nytt projekt ska stärka konkurrenskraften hos mindre industriföretag
Swerea IVF ska starta upp projektet Nyskapande SME-företag i Väst, som går ut på att utveckla nya arbetssätt för att stärka konkurrenskraften hos små och medelstora industriföretag. Projektet har tre fokusområden. Det första handlar om att hitta metoder för att utmana företagen att tänka kreativt och vara mer innovativa, för att på så sätt stärka sitt utbud. Det andra handlar om så kallad jämställd produktutveckling – att bli bättre på att ta tillvara de kvinnliga ledarnas/medarbetarnas kompetens. Det tredje stödområdet går ut på att intensifiera företagens arbete med Corporate Social Responsibility, det vill säga socialt ansvarstagande. Projektet kommer att genomföras inom ramen för det framgångsrika projektet Industriell Dynamik och är ett samarbete mellan 13 högskolor, institut och teknikcentra i Västra Götaland. Regionutvecklingsnämnden stödjer projektet med drygt 1,4 miljoner kronor. 

Karlsborgs fästningsäventyr moderniseras
Med film och guideverksamhet har besökarna genom åren kunnat ta del av historien om Karlsborgs fästning, dess tilltänkta roll och hur det hade kunnat se ut om kriget kommit till Sverige. Nu är det dags för en nyproduktion av upplevelsekonceptet. En ny film med ökat tempo och 3D-effekter, en engagerande skattjakt för barn, datoriserade spel, agerande skådespelare och teknikfyllda dockor ska ge en helhetsupplevelse. Det övergripande syftet med projektet är att ytterligare stärka upplevelseområdet kring Göta kanal och Karlsborgs kommun som besöksmål, vilket skapar förutsättningar för fler arbetstillfällen och etablering av nya företag. Regionutvecklingsnämnden har tidigare beviljat 750 000 kr till projektet ur medlen för
medfinansiering av EU:s landsbygdsprogram och bidrar nu med ytterligare 1,5 miljoner kronor.

Du hittar handlingar, protokoll över samtliga beslut, kontaktuppgifter etc på
www.vgregion.se/run



Kontaktperson: Birgitta Losman, ordförande, tel. 0703-67 95 80
Leif Blomqvist, förste vice ordförande, tel. 0707-31 84 50 Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör,


Läs meddelandet som PDF