Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2011-10-18 16:33


Regionutvecklingsnämnden 18 oktober

6 miljoner stärker kvinnors företagande


Stöd till kvinnors företagande, maritima satsningar, förskottering av väg 160 i Orust kommun och förstärkt satsning på gång- och cykelvägar var några av de beslut som regionutvecklingsnämnden tog vid dagens möte.

Västra Götalandsregionen har fått i uppdrag av regeringen att, under 2011-2014, fördela drygt 7,8 miljoner kr inom programmet Främja Kvinnors Företagande. Vid dagens nämnd beslutades om totalt fem miljoner till sex projekt som sammanlagt berör mer än 300 kvinnor i Västra Götaland:
- Tillväxt för kvinnor i gröna näringar, Connect Väst AB. Skapar förutsättningar för tillväxt i företag inom gröna näringar och besöks- och turismnäringarna.
- Grogrund IV, Länsstyrelsen/Landsbygdsenheten. Skapar förutsättningar för kvinnors företagande på landsbygden. 
- Nya entreprenörer i Åmål, Åmåls kommun. Service till företag och blivande företagare.
- Re-Design Textile studio, miljösekretariatet Västra Götalandsregionen. Projekt med koppling till textil och miljö som bygger på samverkan mellan flera företag med hållbarhet som gemensam drivkraft.

Två av projekten beviljades dessutom medfinansiering från regionutvecklingsmedel på totalt drygt 820 000 kr:
- foQus Business, 2Core AB. Går ut på att utforma ett genusmedvetet stöd som anpassas efter individuella behov.
- Internationell affärsutveckling med kvinnors företagande i fokus, Business Region Göteborg/EEN. Stöttar kvinnor som driver företag att utveckla sin verksamhet genom internationell handel.

Samverkan för hållbar kemi
Kemiindustrin är ett av Västra Götalands styrkeområden, men företagen står inför utmaningen att producera effektivare, minska utsläppen av växthusgaser, använda förnybara råvaror och utveckla fler hållbara produkter. Business Region Göteborg får drygt 1,6 miljoner kr till projektet Samverkan för hållbar kemi. Genom projektet har företagen inom kemiindustrin i Stenungssund och Västra Götaland inlett ett nära samarbete med Chalmers, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och offentliga aktörer för att påskynda utvecklingen.

Flera satsningar inom det maritima området
Med Göteborgs hamn, centrum för forskning och utveckling kring havsmiljö och marin utveckling, liksom Sveriges fiskecentrum är Västra Götaland ett nationellt centrum för maritima frågor. Västra Götalandsregionen har tagit fram en maritim strategi och flera av besluten vid dagens nämnd handlade om att stärka sektorn.
- Chalmers tekniska högskola får 1,12 miljoner kr i medfinansiering till EU-projektet Train Motorways of the Sea, som ska främja transporter till sjöss genom ökad kunskapsspridning av den forskning som görs på området.
- Projektet Sail går ut på att öka andelen förnybar energi för fartygsdrift, främst genom att använda segel på fartygen. Projektet får drygt 1,25 miljoner kr i medfinansiering.
- Maritim klusteranalys; Den maritima strategi för Västra Götaland som antogs 2008 ska följas upp under 2011-2012. Fokus kommer bland annat att ligga på att titta på tillväxtområden som delvis ligger utanför de redan etablerade näringarna. Nämnden stödjer analysen med 500 000 kr. Göteborgs universitet och Chalmers bidrar med lika mycket.
- Vänersamarbetet mellan Västra Götaland och Värmland är inriktat på sjöfart, samhällsbyggnad i kustområden, kunskap och forskning om Vänern samt besöksnäring, fiske och energi. Regionutvecklingsnämnden medfinansierar projektet med 500 000 kr.

Förskottering påskyndar väg 160
Nämnden beslöt att bidra med 10 miljoner kr för att täcka halva räntekostnaden för en förskottering av sträckan ”Säckebäck-Varekil”, på väg 160 i Orust kommun. Vägobjektet ingår i gällande regional plan för transportinfrastrukturen med planerat utförande under 2018-2021.

Fler gång- och cykelvägar
I förslaget till den regionala transportplanen för Västra Götaland 2010-2021 ligger 37 statliga miljoner kr till gång- och cykelvägar för åren 2010-2012. Då behoven är betydligt större än så – från kommunerna finns önskemål om satsningar för runt 900 miljoner – har   regionutvecklingsnämnden tidigare beslutat att komplettera med 37 miljoner. Vid dagens nämndmöte beslutades om ytterligare 37 miljoner. För att kommunerna ska kunna ta del av pengarna krävs att de medfinansierar.

Budget för 2012
Vid dagens möte togs beslut om nämndens budget för 2012 – totalt 680 miljoner kr som ska användas till att stimulera entreprenörskap och företagande, stärka innovationer och kunskapsöverföring till små och medelstora företag, öka tillgången till riskkapital och skapa samarbeten och utveckling i företagsnätverk och kluster. Att fortsätta arbetet med att stärka det västsvenska transportsystemet är ytterligare ett viktigt område i budgeten. Satsningen på FoU stärks ytterligare, bland annat genom att fortsätta utvecklingen av samverkan mellan hälso- och sjukvården, akademierna och näringslivet för att skapa än bättre utvecklingsförutsättningar inom life science-sektorn.

Du hittar handlingar, protokoll över samtliga beslut, kontaktuppgifter etc på
www.vgregion.se/run



Kontaktperson: Birgitta Losman, ordförande, tel. 070-367 95 80
Leif Blomqvist, förste vice ordförande, tel. 070-731 84 50 Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tel. 070- 863 07 32


Läs meddelandet som PDF