Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2013-10-24 16:29


Regionutvecklingsnämnden 24 oktober 2013

6 miljoner till utveckling av mindre industriföretag


Vid torsdagens möte tog regionutvecklingsnämnden beslut om inriktningen för 2014 års budget, på nära 780 miljoner kronor. Dessutom beslutades om utvecklingssatsningar på drygt 26 miljoner kronor, bland annat på att stärka industriföretag och att bidra till uppbyggnaden av orangeriet på Gunnebo.

Industriell dynamik

Kunskapsöverföring mellan företag och till exempel universitet, högskola och forskningsinstitut är viktigt – för att stärka konkurrenskraften och för att öka kunskapen om företagens utmaningar. I projektet Industriell Dynamik kan små och medelstora industriföretag få hjälp med allt från teknikutveckling och problemlösning till affärs- och marknadsutveckling. Projektet baseras på ett nätverk av 15 samverkande organisationer och har fått pris som det mest innovativa i Europa. Industriell Dynamik får 6 miljoner kronor för 2014.
Läs mer på www.vgregion.se/industrielldynamik

Gunnebo åter till 1700-talet

Gunnebo är en av norra Europas främsta publika 1700-tals anläggningar och ett populärt besöksmål med 400 000 besökare årligen. Nu ska det gamla orangeriet som funnits på egendomen återskapas enligt traditionella hantverksmetoder. Projektet ska drivas med hjälp av bland andra forskare, lärare och studenter från Göteborgs universitet, Hantverkslaboratoriet, Hantverkscentrum i Tibro och specialister och entreprenörer inom kulturmiljövård. Besökare kommer att kunna ta del av återuppbyggnaden. Regionutvecklingsnämnden stödjer projektet med 2 500 000 kronor.

Livsviktigt

Västra Götaland står för en fjärdedel av Sveriges livsmedelsproduktion. Projektet Livsviktigt, med bas i Skara, går ut på att säkra kompetensförsörjningen i branschen. Bland annat genom att skapa branschråd, VD-nätverk och erbjuda processledning, coachning och kompetenshöjning. Regionutvecklingsnämnden medfinansierar Livsviktigt med 1 770 000 kr.

Budget för 2014

Nämndens budget för 2014 omfattar totalt nästan 780 miljoner, som ska användas till att stimulera entreprenörskap och företagande, stärka innovationer och kunskapsöverföring till små och medelstora företag, öka tillgången till riskkapital och skapa samarbeten och utveckling i företagsnätverk och kluster.

Lista på besluten i korthet finns på www.vgregion.se/run  

Följ oss på Facebook- www.facebook.com/UtvecklingVastraGotaland




Kontaktperson: Birgitta Losman, ordförande regionutvecklingsnämnden, 0703-67 95 80
Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, 0708-63 07 32


Läs meddelandet som PDF