Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2010-05-04 17:00


60 miljoner till bredband i Västra Götaland


Fortsatt utbyggnad av bredband via fiber, investeringar på Norra Bohusbanan och stöd till nytt kunskapscentrum för förnybara drivmedel var några av de beslut  regionutvecklingsnämnden tog vid dagens möte.

60 miljoner till fortsatt utbyggnad av fiber 
Västra Götaland ligger väl till vad gäller utbyggnad och bredbandstäckning med ADSL men inte lika bra vad gäller fiber. ADSL använder digitala modem på vanlig telefontråd, medan fiber, som ger snabbare uppkoppling, innebär att man bygger upp nätverk av fiberbaserade kablar. För att ADSL ska fungera optimalt krävs att telestationerna är anslutna med fiber. Regionutvecklingsnämnden beslöt idag om totalt 60 miljoner kronor för fortsatt fiberutbyggnad i Västra Götaland under 2011 och 2012. Satsningen påbörjades redan 2009, med 30 miljoner, och är en del i en femårig strategi. Kommunerna i Västra Götaland kan ansöka om att få ta del av dessa medel och ska då  komplettera med motsvarande summa som de söker stöd för. Kommunerna har hittills visat stort intresse för att på det här sättet utöka utbyggnaden av bredband via fiber.

Åtgärder på Norra Bohusbanan
I samband med att E6 byggs ut mellan Skee-Ejgst kommer järnvägstrafiken att vara avstängd på Bohusbanan mellan Skee och Strömstad. Det är angeläget att passa på att förbättra järnvägens standard under trafikavstängningen. Regionutvecklingsnämnden beslutade därför om 12 miljoner kronor för att täcka den beräknade räntekostnaden för förskottering av åtgärder på delsträckan. Nämnden beslutade också om totalt 5 miljoner till åtgärder på Myrens bangård i Strömstad.

Svenskt kunskapscentrum för förnybara drivmedel
Stiftelsen Chalmers industriteknik får 1 050 000 kronor i stöd till satsningen Svenskt kunskapscentrum för förnybara drivmedel–  en kunskapsplattform och mötesplats för frågor som rör produktion av förnybara drivmedel. Centret kommer att få en viktig roll i Västra Götaland eftersom att det här finns många raffinaderier, petrokemi- och energiföretag och naturgasnät. Satsningen görs inom ramen för InMotion-programmet som fokuserar på satsningar inom energi, miljö och hållbara transportlösningar.

Satsning på gång- och cykelvägar
Ett väl utbyggt gång- och cykelvägnät främjar trafiksäkerhet, stimulerar turism och är positivt ur hälsosynpunkt. Många kortväga resor görs också med bil och där kan cykeln vara ett klimatsmart alternativ. I förslaget till den regionala transportplanen för Västra Götaland 2010-2021 ligger 37 miljoner till gång- och cykelvägar för åren 2010-2012. Då behoven bedöms vara betydligt större än så beslutade regionutvecklingsnämnden att komplettera med ytterligare 37 miljoner. Därutöver är kommunerna ofta beredda att medverka till finansiering vilket sammantaget kan ge en kraftfull gemensam satsning på gång- och cykelvägar i Västra Götaland.

Kreativ miljö för textil och mode
Textil- och Modefabriken i Borås är en resurs för personer som arbetar inom textil- och mode, och som vill starta egna projekt eller företag inom branschen. I fabriken finns möjligheter att testa material, design och nya produkter och exponera resultaten i utställningar och events i fabrikens stora showroom. Den kreativa miljön ger också stora möjligheter att bygga kontaktnätverk för att på sikt kunna gå vidare från experiment till produkter och företagande. Espira Inkubator får 300 000 kronor till att vidareutveckla Textil- och Modefabriken.

Filmindustrin i Västra Götaland fortsätter att växa
Västra Götalandsregionen är aktiv i arbetet med att bygga upp film- och medieindustrin i Västra Götaland genom storsatsningen på Film i Väst, där syftet är att etablera Västra Götaland som navet i Nordens film- och TV-dramaproduktion. Sedan 2007 har omsättningen i TV-dramaproduktionen i Västra Götaland ökat med 100 procent och under de senaste två åren har den genomsnittliga omsättningen i långfilmsprojekt med produktion förlagd till Västra Götaland mer än fördubblats, från cirka 350 miljoner till drygt 900 miljoner kronor per år. För att ytterligare kunna utveckla film- och medieproduktionen beslöt regionutvecklingsnämnden att förstärka det ordinarie stödet till Film i Väst på 22,2 miljoner med ytterligare 3 miljoner kronor för år 2010. Detta under förutsättning att Kulturnämnden och Göteborgs Stad bidrar med lika mycket.

Länk till samtliga ärenden och beslut.



Kontaktperson: Kent Johansson, regionutvecklingsnämndens ordförande, tel: 0705-37 03 40
Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tel: 0708-63 07 32


Läs meddelandet som PDF