Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2014-10-23 15:25


Regionutvecklingsnämnden 23 oktober 2014

789 miljoner till utvecklingssatsningar i Västra Götaland under 2015


Under torsdagen tog regionutvecklingsnämnden beslut om inriktningen för 2015 års budget på totalt nästan 789 miljoner kronor. Dessutom beslutades om budget och årliga uppdrag för ett antal utförarverksamheter, bland andra Naturbruksstyrelsen. Nämnden beslutade även om ett antal aktuella projekt och satsningar.

Budget för 2015
Regionutvecklingsnämndens budget för 2015 omfattar totalt nära 789 miljoner kronor. Pengar som under året ska användas till att finansiera insatser för att främja tillväxt och utveckling i Västra Götaland. Det handlar bland annat om satsningar för att stärka företag och forskning och ge förutsättningar för en god kompetensförsörjning. I nämndens uppdrag ingår även ansvar för att medverka till att infrastrukturen för vägar, järnvägar och kollektivtrafik byggs ut och att företag och hushåll i hela länet får möjlighet till internetuppkoppling med god kapacitet.

Utvecklingsarbetet fortsätter på naturbruksskolorna
Nämnden beslutade också om budget och uppdrag åt Naturbruksstyrelsen för 2015. Naturbruksstyrelsen ansvarar för sex naturbruksskolor och Biologiska Yrkeshögskolan i Skara i Västra Götaland. Naturbruksskolorna driver utbildning och fungerar också som kompetenscentra för de gröna näringarna – bland annat inom livsmedelsproduktion, djurvård, jord- och skogsbruk. Det pågår ett omfattande utvecklingsarbete med att profilera skolorna med tydliga inriktningar av utbildningsinnehållet, som i högre grad än tidigare tillgodoser både elevers valmöjligheter och näringarnas tillväxt och kompetensförsörjningsbehov. Uppdraget utökas under 2015 till att även omfatta arbetsmarknadsinsatser inom de gröna näringarna. Det handlar bland annat om att underlätta för invandrare med kompetens och erfarenhet inom sektorn att komma in på arbetsmarknaden och att utöka vuxenutbildningen. För mer info se naturbruk.nu

Projekt för hållbar produktion
Projektet Hållbar Industriell Utveckling går ut på att ge industrin i Skaraborg stöd för omställning till en mer hållbar tillverkningsprocess och till att producera mer hållbara produkter. Projektet kommer även att skapa en så kallad testbädd för återbruk av möbler. Den ska ge möjlighet att praktiskt tillämpa vad återbruk innebär, och dra lärdom av vad man ska tänka på redan vid konstruktionsstadiet och i tillverkningen för att få en mer hållbar och återbrukbar produkt. Metoden ska kunna användas inom olika branscher. Regionutvecklingsnämnden medfinansierar projektet med 3 500 000 kronor.

Handlingar och lista på samtliga beslut i korthet finns på www.vgregion.se/run
Följ oss på Facebook www.facebook.com/UtvecklingVastraGotaland 


Kontaktperson: Birgitta Losman, ordförande regionutvecklingsnämnden, 0703-67 95 80


Läs meddelandet som PDF