Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2007-05-02 17:00


Europaveckan i Västsverige 7 -13 maj

Aktuella europafrågor uppmärksammas och debatteras


Bild för Europaveckan– Trots att det i Europa finns skillnader i kultur, språk och traditioner finns det många frågor som vi bäst löser gemensamt. Ett Europa förenat i sin mångfald har förutsättningar att lösa nuvarande och framtida utmaningar. Europaveckan och Europadagen är ett utmärkt tillfälle för att föra fram och diskutera dagens och morgondagens europafrågor.

 Detta säger regionstyrelsens ordförande Roland Andersson, som under *Europadagen medverkar på ett seminarium om hållbar tillväxt i Europa.

Västra Götalandsregionen är en av många aktörer som bidrar till Europadagen och Europaveckan genom att anordna aktiviteter med europeisk eller internationell prägel. Ytterligare ett antal seminarier och debatter med fokus på europafrågor kommer att hållas under veckan. Med anledning av att *EU firar 50 år under 2007 hålls också en After Work-debatt där skiftande frågor diskuteras.

- Dagarna är tänkta att ge långsiktig inspiration och fungera som en kunskapskälla för utvecklandet av internationellt arbete, menar Roland Andersson.

Flera av Västra Götalands kommuner är också engagerade och anordnar olika aktiviteter under Europaveckan. Under 2007 uppmärksammar EU Europas mångfald genom det Europeiska året för lika möjligheter för alla. Några av kommunernas aktiviteter under Europaveckan har anknytning till detta EU-initiativ som syftar till att motverka diskriminering och främja människors rätt till likabehandling.

För ytterligare information om Europaveckans aktiviteter, besök Europaveckans officiella hemsida eller Västra Götalandsregionens webbplats om Europaveckan


*Europadagen
Europadagen firas för att det anses vara startpunkten för det som vi idag kallar Europeiska Unionen. Frankrikes utrikesminister Robert Schuman presenterade, den 9 maj 1950, ett förslag om att skapa en kol- och stålgemenskap i Europa. Idag har detta samarbete utvecklats och involverar 27 länder, däribland Sverige.

* EU 50 år
En hörnsten i det europeiska samarbetet lades för 50 år sedan, den 25 mars 1957, då Romfördraget undertecknades. Därmed skapas den Europeiska ekonomiska gemenskapen (EEG), som även kallas den gemensamma marknaden. Tanken var att skapa fri rörlighet över gränserna för människor, varor, kapital och tjänster.



Kontaktperson: Roland Andersson, regionstyrelsens ordförande, 0705-16 70 24
Lisa Belfrage, internationella enheten 0521-27 58 59, 0702-81 63 00


Läs meddelandet som PDF