Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2008-06-17 12:00


Arbete och fritid över riksgränsen ökar


Utbytet mellan Norge och Sverige är stort och fortsätter att växa. Majoriteten av norrmännen som reser över gränsen gör det på sin fritid, medan svenskarna främst pendlar till Norge för att arbeta. Det visar rapporten Gränslöst arbete-gränslös fritid, som tagits fram i samarbete mellan Västra Götalandsregionen och Østfold Fylkeskommune.

Utbytet mellan Sverige och Norge innebär stora tillväxt- och utvecklingsmöjligheter, speciellt i gränsområdet mellan Västra Götaland och Østfold, där det bor närmare en halv miljon invånare och där det finns en stark tradition av samverkan och rörelse över gränsen. De utmaningar och möjligheter som rapporten pekar ut är ett viktigt underlag för det regionala utvecklingsarbetet i Västra Götaland.
– Den nya kunskapen om gränsregionen gör att vi än bättre kan utforma våra insatser i form av tillväxtprogram och andra regionala utvecklingsinsatser för området, säger Agneta Mårdsjö, chef för näringslivsfrågor på Västra Götalandsregionen.

Rapporten visar att norrmän främst reser över gränsen på sin fritid. Attraktiva kust- och inlandsområden i Sverige bidrar till en expansion av främst tjänstenäringar som handel och hotell- och restaurangverksamhet. Men att norrmän åker till Sverige för att handla innebär inte en svag handel i den norska delen av gränsregionen. Tvärtom är sysselsättningen inom handeln i Østfold högre än genomsnittet i Norge. 2 000 norrmän arbetspendlar också över gränsen och var fjärde kommer från Østfold. Många arbetar inom just handeln, främst i Strömstad, där branschen sysselsätter 31 % av arbetskraften.

Svenskar reser i huvudsak till Norge för att arbeta. Drygt 13 000 arbetspendlar till Norge, varav var fjärde kommer från Västra Götaland. Pendlingen av arbetskraft över gränsen genererar inkomster på fem miljarder kronor per år. Huvuddelen kommer från de personer som är bosatta i Sverige och som arbetspendlar till Norge. Endast en mycket liten del av inkomsterna beskattas i hemlandet genom gränsgångaravtalet, som är det avtal mellan länderna som reglerar var inkomster intjänade i det andra landet beskattas.

Även företagandet över gränsen är starkt. I hela Västra Götaland finns 300 företag ägda av norrmän, ett 70-tal finns i gränsregionen och många av dessa är lokaliserade till Strömstad och Uddevalla. Rapporten visar också att fastighetspriserna i gränsområdet har utjämnats och kvadratmeterpriset i Tanum, Strömstad, Halden och Fredrikstad, låg åren 2002-2006 i samma intervall, mellan 12 200 -14 800 SEK.

Att det i gränsregionen finns 15 000 personer som är födda i det andra landet och som alltså har flyttat över gränsen, är ytterligare en faktor som visar på integrationen över gränsen. 

Bakgrund
Projektet Gränsregionalt Statistik- och analysarbete har arbetat för att ta fram ett jämförbart faktaunderlag för tillväxtarbetet i gränsregionen Østfold/Västra Götaland. I den nationella statistiken finns stora mörkertal för gränsregioner som inte tar hänsyn till arbete och inkomst över riksgräns. Rapporten Gränslöst arbete- gränslös fritid är en analys av planerings- och utvecklingsförutsättningar i gränsregionen baserad på den statistik som producerats i projektet. 

 

Här hittar du rapporten i sin helhet.
Här hittar du statistikdatabasen.



Kontaktperson: Christina Christiansson, Västra Götalandsregionen, christina.christainsson@vgregion.se, tel. 0708-66 21 57
Kjell Rennesund, Østfold fylkeskommune, kjell.rennesund@ostfold-f.kommune.no, tel.+4769117416


Läs meddelandet som PDF