Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2009-11-30 15:55


Ny statistik förstärker bilden av en stark gränsregion

Arbetspendlingen mellan Västra Götaland och Norge fortsätter att öka


Utbytet av arbetskraft mellan Sverige och Norge är stort och fortsätter att öka, det visar statistik från SCB som publicerades idag. Det är betydligt fler svenskar som arbetspendlar till Norge än norrmän som pendlar till Sverige, och många av dem kommer från Västra Götaland.

Den gränsregionala pendlingen mellan Sverige och Norge är den största mellan nordiska länder och den nyframtagna statistiken för 2007 visar på en fortsatt starkt gränsöverskridande arbetsmarknad. Under året arbetspendlade 5 179 personer från Västra Götaland till Norge, en ökning med 25 procent jämfört med året innan. Därtill kommer 4 467 personer som arbetar i Norge vid sidan av sitt ordinarie jobb i Sverige. Under 2007 tjänade personer bosatta i Västra Götaland totalt 1,9 miljarder NOK i Norge.

Majoriteten av de 547 norrmän som pendlar till Västra Götaland arbetar i Strömstad – många inom handeln. Strömstad står även för en stor del av pendlingen från Västra Götaland till Norge. 12 procent av de sysselsatta i Strömstad arbetar på andra sidan gränsen. Dals-Ed är en annan kommun med en stor andel som pendlar till Norge. I dessa kommuner har gränspendlingen en betydande påverkan på sysselsättning och förvärvsinkomster. Den nya statistiken ger bättre underlag för planering och utvecklingsarbete.

Statistiken finns i SCB:s nya databas StatNord som utvecklats i samarbete med Danmarks Statistik och Statistisk sentralbyrå i Norge. Tidigare är det Västra Götalandsregionen, i samverkan med kommuner och med EU-medel, som finansierat statistiken .
– Det är ett steg framåt att statistiken i fortsättningen finansieras via statsbudgeten i våra respektive länder. Det är ett erkännande av vårt arbete och att statistik som visar vad som sker i periferin är viktig i ett nationellt perspektiv, konstaterar Mats Granér, analyschef på Västra Götalandsregionen.

Västra Götalandsregionens arbete för att öka kunskapen om gränsregionen bedrivs bland annat inom ramen för ett Interreg-projekt tillsammans med Østfolds Fylkeskommune, Akershus Fylkeskommune och Region Värmland.

– Närheten till Norge innebär en konkurrensfördel för näringslivet och en vidgad arbetsmarknad för invånarna i Västra Götaland. Kunskapen om gränsregionen gör att vi än bättre kan utforma våra regionala utvecklingsinsatser, säger Mats Granér.

Gränsregional statistik från åren 2001-2006 finns på Västra Götalandsregionens hemsida www.vgregion.se/grensestatistikk

Länk till SCB:s statistik www.statnord.org



Kontaktperson: Mats Granér , analyschef Västra Götalandsregionen, tel 0705-70 09 34


Läs meddelandet som PDF