Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2012-02-03 08:16


AstraZenecas avveckling av forskningsavdelning förlust för svensk läkemedelsutveckling


När AstraZeneca nu lägger ner sin forskningsavdelning i Södertälje är det en stor förlust för såväl svensk läkemedelsforskning som läkemedelsindustri. Mölndal blir nu den enda stora svenska anläggningen där betydande läkemedelsforskning bedrivs. Den kraftsamling inom Life Science som regionens aktörer har gjort de senaste två åren är viktig och det krävs nu att vi gemensamt arbetar för en nationell strategi inom Life Science.

AstraZeneca meddelade under torsdagen att man avvecklar sin forskningsavdelning i Södertälje. Över 1000 forskare förlorar sina arbeten och ett helt forskningsområde, neurovetenskap försvinner. Även Mölndal drabbas av vissa nedskärningar enligt företagets pressmeddelande. Detta är en stor förlust för i första hand Stockholmsregionen men även för Sverige och svensk läkemedelsforskning och läkemedelsindustri. Bilden av Sverige som land där det är fördelaktigt att driva medicinsk forskning och utveckling kan påverkas.
 
Detta innebär också att AstraZenecas i Mölndal nu är den enda betydande anläggning i Sverige där det bedrivs läkemedelsforskning och utveckling från tidig upptäckt till klinisk utveckling. Siten i Mölndal är en av AstraZenecas ”megasites” och totalt en av bara cirka 40 sådana inom den globala läkemedelsindustrin. Detta gör att hur det går för AstraZeneca inte är en regional fråga, utan en svensk och även europisk angelägenhet. Inom regionen har offentliga aktörer och universitet därför under de senaste två åren målmedvetet arbetat tillsammans med utmaningar och möjligheter inom Life Science-området, bland annat genom den rapport som presenterades av Ingvar Carlsson förra året.
 
I ljuset av de omstruktureringar inom AstraZeneca som presenterades vill regionens aktörer understryka sitt fortsatta engagemang och vilja att stötta medicinsk och klinisk forskning och utveckling, så att akademi och sjukvård tillsammans kan bygga ett starkt samarbete med både stora och små företag inom Life Science. Detta är också en utmaning för Sverige, vilket gör att det krävs en kraftsamling mellan sjukvård och forskning i hela landet och en strategi på nationell nivå.
 
Utbildningsminister Jan Björklunds uttalande under torsdagen om vikten att behålla den kompetens som finns i Södertälje i Sverige och förbättrade möjligheter för samverkan mellan sjukvård och industri är därför en positiv signal. Regionens aktörer ser fram emot att vara en aktiv part i detta arbete.
 



Kontaktperson: Birgitta Losman, regionråd (MP) och ordförande i Regionutvecklingsnämnden
Mobil: 070-367 95 80



Läs meddelandet som PDF