Befolkningen i Västra Götaland beräknas bli 1,73 miljoner invånare år 2025. Det är en ökning med 1 40 000 personer jämfört med 2011 vilket innebär en årlig befolkningstillväxt på 0,6 procent. Tillväxten är ett resultat av bland annat nationella antaganden om ökad fruktsamhet och asyl- och anhöringhetsinvandring de närmaste åren. Befolkningstillväxten är koncentrerad till Göteborgsregionen, men även en viss tillväxt i Sjuhärad samt oförändrad befolkning i Fyrbodal och Skaraborg.
Den största ökningen beräknas i åldersklassen 65 år och äldre. Antalet personer 80 år och äldre beräknas vara 105 000 år 2025. Men även antalet personer i arbetsför ålder, 20-64 år, ökar under perioden med 41 000 personer. Det som händer är att under prognosperioden första del är att som personer födda på 1940-talet lämnar arbetsmarknaden och att ungdomarna från de stora födelsekullarna på 1990-talet kommer upp i arbetsför ålder. Under prognosperiodens senare del kommer allt fler personer födda på 1940-talet att tillhöra åldersgruppen 80 år och äldre.
Under 2000-talets första decennium ökade antalet födda årligen för att 2011 minska något, År 2011 föddes 19 000 barn. Antalet födda under prognosperioden kommer i genomsnitt att vara 20 000 per år. Ökningen gäller för alla delregioner, men eftersom den yngre befolkningen främst bor i Göteborgsregionen är ökningen koncentrerad dit. I Göteborgsregionen förväntas 13 000 barn födas per år under prognosperioden. Förklaringen är att SCB har i sin riksprognos skrivit upp antaganden om fruktsamhet mot bakgrund till man noterat att de generationer som nyligen avslutat sina barnafödande åldrar, trots en senareläggning, lyckats ta igen sitt barnafödande i större utsträckning än vad som tidigare antogs och då hamna på fruktsamhetstal i nära nivå med tidigare generationer.
Flyttningsnettot, skillnaden mellan antalet in- och utflyttade, kommer att fortsätta vara positivt under prognosperioden. Prognosen är baserad på Migrationsverkets bedömning som ligger till grund för SCB:s antaganden där anhöriginvandringen och antalet asylsökande förväntas att öka de närmaste åren. Även arbetskraftsinvandringen förvänta öka de närmaste åren. Bedömningen av utrikes flyttningar har en hög grad av osäkerhet och utvecklingen kan variera kraftigt från år till år.
Mer än hälften av regionens befolkning finns i Göteborgsregionen. Den koncentrationen beräknas öka under prognosperioden och år 2025 beräknas 1,1 miljon människor bo där.
Befolkningsutvecklingen varierar stort inom delregionerna. I alla delregioner är det en tydlig utveckling mot en koncentration av befolkningen till de större tätorterna. Prognosen redovisas per kommun endast till år 2020. Inflyttningen till enskilda kommuner beräknas i modellen bl.a. på antaganden om tillgång till bostäder och dessa är osäkra för slutet av prognosperioden.
Den procentuellt största ökningen under perioden 2011-2020 förväntas att ske i Stenungssund men även i kommuner som Ale, Göteborg, Mölndal, Partille och Strömstad utmärker sig med en stark tillväxt. Den största minskningen beräknas i Bengtsfors och Grästorp.
Västra Götalandsregionen har regeringens uppdrag i det regionala utvecklingsarbetet att följa upp och analysera befolkningsutvecklingen i Västra Götaland. Befolkningsprognosen utgör ett viktigt underlag i Västra Götalandsregionens planeringsarbete. Prognosen visar på en tänkbar utveckling givet befolkningens sammansättning idag och kända utvecklingsmönster.
Läs mer
En mer utförlig beskrivning av prognosmodellen och de antaganden som ligger till grund återfinns i rapporten "Fakta & Analys 2012:4 Befolkningsprognos Västra Götaland 2011-2025".
En detaljerad redovisning av prognosen efter tid, kommun, 1-årsklass samt kön finns i statistikdatabasen www.vgregion.se/statistikdatabas.
I bifogad tabell redovisas befolkning 2011-12-31 per kommun, befolkningsprognos för 2020 och prognos per delregion för år 2025.(pdf)