Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2010-09-14 13:40


Beslut om påskyndade vägsatsningar och förbättrad ambulansvård vid dagens regionutvecklingsnämnd


Regionutvecklingsnämnden tog vid tisdagens möte i Göteborg beslut om nämndens budget för 2011. Dessutom beslutades bland annat om stöd till projekt för att öka integrationen på landsbygden, liksom ett antal förskotteringar av vägsatsningar. Ett urval av besluten från dagens nämndmöte beskrivs nedan.

Jordbruksutbildning hjälper utrikes födda att få jobb
Projektet Grön integration – från jord till bord går ut på att öka andelen utrikes föda i det svenska jordbruket. Genom projektet lär sig deltagarna att odla i nordiskt klimat, får undervisning i svenska, utbildning i svenskt näringsliv och praktik på gårdar och företag. Delar av utbildningen finns vid Västra Götalandsregionens naturbruksgymnasium Nuntorp i Dalsland och projektet drivs av Hushållningssällskapet Väst. Grön integration inklusive delprojekt har under åren 2007-2009 fått sammanlagt 950 000 kr i medfinansiering. Regionutvecklingsnämnden beslöt idag att stödja projektet med ytterligare 516 236 kr, som ska användas till informationsinsatser gentemot handläggare på arbetsförmedlingar, kommuner, samordningsförbund och andra aktörer som arbetar med att öka andelen utrikes födda på arbetsmarknaden.

Music Factory
Music Factory i Skara är en mötesplats för personer, företag och organisationer som arbetar med ljud och musik. I huset finns bland annat moderna utbildningslokaler och ett gymnasieprogram inom musik och ljudproduktion. Regionutvecklingsnämnden har tidigare finansierat verksamheten med 3,9 miljoner kr under perioden 2005-2010 och beslöt idag att avsätta 2 250 000 kr för perioden 2011-2013.

Utvecklingscentrum för bättre ambulansvård
I maj invigdes SOS Alarms tekniska utvecklingscentrum TUCAP (Tekniskt Utvecklings Center Ambulans- och Prehospitalvård). Lindholmen Science Park på Lindholmspiren i Göteborg ska, i samverkan med SOS Alarm, driva utvecklingen av TUCAP. Centret ska tillsammans med teknikleverantörer, forskare och verksamhetsexperter, arbeta med forsknings- och utvecklingsprojekt inom prehospital sjukvård och erbjuder därmed en "testplats" för nya lösningar innan de slussas ut i verksamheten. Något som ska leda till bättre och mer effektiv vård, liksom tillväxtmöjligheter för medverkande företag och parter. Regionutvecklingsnämnden avsätter 2 000 000 kr till projektet för 2010-2011.

Utbildnings- och arbetsmarknadsprognos för Västra Götaland
Regionutvecklingssekretariatet ska ta fram en modell för en utbildnings- och arbetsmarknadsprognos för Västra Götaland och delregionerna. Den ska hjälpa till att identifiera vilka utbildnings- och yrkesgrupper som kommer att efterfrågas i framtiden. Arbetet ska göras tillsammans med Region Skåne, Länsstyrelsen i Stockholms län och SCB och är kopplad till uppdraget att etablera kompetensplattformar*. Regionutvecklingsnämnden finansierar projektet med 750 000 kr år 2010, inom ramen för det beslut som fattats om medel till kompetensplattformar. Avsikten är att finansiera projektet med ytterligare 350 000 kr år 2011.

* Västra Götalandsregionen ska, tillsammans med kommunerna och kommunalförbunden i Västra Götaland, bygga upp en plattform för kompetensfrågor. Den ska bidra till ökad kunskap och bättre översikt och samverkan inom kompetensförsörjnings- och utbildningsområdet.

Kollektivtrafik- och vägsatsningar
Statliga infrastruktursatsningar kan påskyndas genom så kallad förskottering (lån) från kommuner, landsting/regioner eller enskilda. E20 är viktig för hela Västra Götaland och trafikplatsen vid Jung är efterlängtad för att förbättra trafiksäkerheten och samtidigt stärka möjligheterna till näringslivsutveckling i området. Västra Götalandsregionen har tidigare tecknat avtal om att täcka den beräknade räntekostnaden på 12 miljoner för förskotteringen. Utbyggnaden av trafikplatsen beräknas kosta 68 miljoner kr och bygget startar sannolikt hösten 2011. Dagens beslut i regionutvecklingsnämnden innebär ett formellt beslut kring finansieringen. 

Regionutvecklingsnämnden avsätter 1,2 miljoner kr per år i tre år till en ny busslinje mellan Vara och Falköping, med möjlighet att byta för vidare resor till Trestad och Jönköping. Satsningen ska gynna arbetspendling och Västra Götalandsregionens insats kompletteras av kommunerna som står för resten av kostnaden (25%).

I maj 2013 öppnar färjeterminalen i Tuvesvik, vilket kommer att innebära en ökad belastning på väg 747. Inför detta behöver vägen förbättras i form av mötesplatser liksom gång- och cykelväg mellan Tönsäng och Tuvesvik. Kostnaden för åtgärderna beräknas till 10 miljoner kr och regionutvecklingsnämnden avsätter 3,5 miljoner kr för att delfinansiera satsningen.

Budget för 2011
Vid dagens möte togs också beslut om nämndens budget för 2011. Totalt nästan 708 miljoner kr som ska användas till att stimulera entreprenörskap och företagande, stärka innovationer och kunskapsöverföring till små och medelstora företag, öka tillgången till riskkapital och skapa samarbeten och utveckling i företagsnätverk och kluster. Att fortsätta arbetet med att stärka det västsvenska transportsystemet är ytterligare ett viktigt område i budgeten.

Länk till samtliga ärenden och beslut. 



Kontaktperson: Kent Johansson, regionutvecklingsnämndens ordförande, tel: 0705-37 03 40
Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tel: 0708-63 07 32


Läs meddelandet som PDF