Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2014-04-04 07:00


Swedish Maritime Day 8 april:

Bred maritim strategi med fokus på jobben


Den 8 april arrangerar Västra Götalandsregionen för andra året Swedish Maritime Day tillsammans med en rad företag, organisationer och myndigheter på Svenska Mässan i Göteborg. Det blir en heldag som ger både överblick och fördjupning inom havsmiljö och Sveriges samtliga maritima branscher: sjöfart, marin teknik, havsmiljö, livsmedel, bioteknik, marin och maritim forskning, fiskeri och vattenbruk, offshore och havsbaserad energi, havsförvaltning samt maritim turism.

- Havsmiljön och maritima näringar är ett av Västra Götalands styrkeområden. Vi vill skapa hållbara jobb längs kusten utan att äventyra miljön eller förstöra den biologiska mångfalden. Bohuslän har unika förutsättningar för lokal utveckling men vi får inte kompromissa med den ekologiska hållbarheten, säger Birgitta Losman, regionråd Västra Götalandsregionen.

Ingela Bendrot, statssekreterare åt infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) och ansvarig för den nationella maritima strategin och Isabella Lövin, Europaparlamentariker (MP) inleder med ett samtal om den nationella maritima strategin och var EU:s långsiktiga maritima politik står.

 – Arbetet med den maritima strategin är nu inne i ett intensivt skede. Utgångspunkten är att strategin ska ge nya jobb och affärsmöjligheter. Strategin spänner över flera branscher och politikområden. Ett stort antal departement och myndigheter är inblandade i arbetet. Engagemanget och intresset är stort, vilket är en stark tillgång. Vi kommer under april och maj att åka runt i landet och träffa företagare inom det maritima klustret för att diskutera och förankra de idéer som kommit in, säger Ingela Bendrot.

– Den ena handen måste veta vad den andra gör. Det är galenskap att ha bottentrålförbud och samtidigt tillåta sandsugning som förstör ömtåliga bottnar och yngelplatser, som i Öresund i dag. Från grönt perspektiv är det viktigt att få ett miljöskydd av våra kustområden, menar Isabella Lövin. Ett panelsamtal på temat maritim strategi och hållbar utveckling följer sedan med företrädare för det maritima näringslivet och miljöintressen.

Ett panelsamtal på temat maritim strategi och hållbar utveckling följer sedan med företrädare för det maritima näringslivet och miljöintressen. Hur kommer skärgårdsturism, vattenbruk och sjöfart liksom miljö- och framtidsfrågorna, att påverkas av den nationella maritima strategin? Deltagare är Axel Wenblad, ordförande i WWF Sverige och f.d. generaldirektör för Fiskeriverket, Erika Rosander, projektledare för Skärdgårdsstrategin, Stockholm Visitors Board, Anders Boman, vd för Walleniusrederierna och ordförande för Sveriges Redareförening, Anders Larsson, Vice President för Oresund DryDocks AB och Anders Granhed, vd för Scanfjord.

Eftermiddagen innehåller sex parallella spår med 60 programpunkter. Fokus är på sjöfart, maritim teknik, offshore och marin energi, marin bioteknik, marina livsmedel, maritim turism, havsförvaltning och havsplanering.

Ett urval ur programmet:
• Lättviktskonstruktioner i marina tillämpningar
• Vart går godset - vilken betydelse får centrala hamnar?
• Olje- och gasutvinning på norsk sockel: behov och teknik
• Kan man äta Bohusräkor med gott samvete?
• Politisk avsiktsförklaring om besöksnäring i en kustregion
• Vad är samhällsvärdet på en god miljö?

Swedish Maritime Day avslutas med att Svensk Fisk och Kungsfenan delar ut priset för ”Årets Skarpsill 2014”. Årets pristagare är Rökeriet i Strömstad.

Tid: Tisdag 8 april, kl. 10.00-18.00 (registrering och utställning börjar kl. 08:00).

Plats: Svenska Mässan, Göteborg (Hitta till Svenska Mässan)

Program: http://swedishmaritimeday.se/

 

 



Kontaktperson: Anders Carlberg, maritim expert i Västra Götalandsregionen, 0708-82 15 41.
Media är välkommen att fritt deltaga, anmälan till Camilla Lundén, kommunikatör, 076-941 44 39, camilla.lunden@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF