Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2011-11-22 09:30


Dämpad konjunktur men rekordhög sysselsättning i Västra Götaland


Konjunkturen i Västra Götaland har mattats av och näringslivet befinner sig nu i en normalkonjunktur. Dämpningen märks av i samliga delregioner och i de flesta branscher, men har ännu inte satt spår i sysselsättningen. Tredje kvartalet i år är för första gången fler än 800 000 sysselsatta i Västra Götaland. Konjunkturen förväntas enligt företagen förbli i stort sett oförändrad det kommande halvåret.

– Skuldkrisen i euroområdet har medfört ett sämre konjunkturläge i Västra Götaland än vad som förväntades vid förra mätningen, för ett halvår sedan. Ett uppdämt behov efter neddragningarna under finanskrisen har trots den dämpade konjunkturen medfört att sysselsättningen i Västra Götaland fortsatt att öka kraftigt, konstaterar regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter.

Rekordhög sysselsättning
Sysselsättningen har utvecklats positivt i Västra Götaland det senaste året. För första gången någonsin är fler än 800 000 sysselsatta. Tredje kvartalet i år är 30 000 fler sysselsatta, jämfört med tredje kvartalet 2010. Sedan i våras har 36 procent av företagen ökat antalet anställda, medan 20 procent har minskat. Det kommande halvåret väntas sysselsättningsökningen avta, men det finns ännu inga tecken på omfattande neddragningar i näringslivet.  

Små skillnader mellan Västra Götaland och övriga Sverige
En jämförelse mellan Konjunkturinstitutets senaste konjunkturbarometer för riket och konjunkturbarometern för Västra Götaland visar att konjunkturläget ligger i nivå med riket i de flesta branscher. Några undantag är konjunkturen för konsultverksamheter som är betydligt bättre i Västra Götaland, liksom detaljhandeln som är svag men ändå har en starkare konjunktur än i övriga riket. För bilhandel är konjunkturen sämre än i övriga riket.

Fortsatt god konjunktur i konsultbranschen
Läget inom konsultbranschen, inklusive IT-konsulter, har försvagats något sedan i våras men ligger kvar på en nivå som indikerar högkonjunktur. Sex av tio företag bedömer att det råder brist på branschkompetent personal, vilket kan hämma planer på nyanställningar.

Byggandet ökar men optimismen är dämpad
I våras låg konjunkturindex för byggbranschen på +40, med förväntningar om ytterligare uppgång. Index har nu backat till +17, vilket innebär att högkonjunkturen för branschen är över. Byggandet fortsätter att öka jämfört med föregående halvår men ökningstakten har dämpats. På ett halvårs sikt tror en tredjedel av företagen på minskat byggande medan endast en sjättedel tror på en ökning. Trots sämre utsikter bedömer företagen att antalet anställda kommer att ligga kvar på nuvarande nivå. 

Kärvare tider för detaljhandeln
Konjunkturindex för detaljhandeln (exklusive livsmedel och bilhandel) har vänt kraftigt ned från vårens normalkonjunktur (index +11) till ett konjunkturläge sämre än normalt (index -25). Nedgången förklaras främst av hushållens minskade konsumtion, till följd av ökad ekonomisk osäkerhet. Företagen bedömer att konjunkturen för detaljhandel kommer att vara i stort sett oförändrad det kommande halvåret.

Försvagad industrikonjunktur
Återhämtningen inom tillverkningsindustrin har kommit av sig. Osäkerheten till följd av skuldkrisen har slagit mot i stort sett alla branscher. Konjunkturläget är, trots tillbakagången, ändå inom det intervall som indikerar normalkonjunktur (konjunkturindex -8).

Fordonsindustrin bromsar
Den snabba uppgång som karakteriserat fordonsindustrin de senaste två åren ser ut att brytas. Enligt företagens bedömningar kommer orderingången att vika under hösten, vilket ger stagnerad produktion. Inför våren 2012 förväntas ytterligare försämring i konjunkturen för fordonsindustrin. Det medför att den positiva sysselsättningsutvecklingen inom branschen ser ut att övergå i en svag minskning det kommande halvåret.  

Konjunkturen i Västra Götalands delregioner
Den regionala konjunkturbilden är ovanligt jämn där enbart Fyrbodal släpar efter. I Sjuhärad är förväntningarna inför våren något positivare än i de övriga delregionerna.

Konjunkturindex

Våren 2011 Hösten 2011

Våren 2012
(prognos)

Västra Götaland 25 0 -2
Göteborgsregionen 29 1 -5
Sjuhärad 28 -1 3
Skaraborg 17 0 -7
Fyrbodal 11 -10 -15


Göteborgsregionen
Vårens högkonjunktur i Göteborgsregionen har svalnat av efter sommaren och övergått till ett mer normalt läge. Index står under hösten i +1, jämfört med +29 i våras och +19 förra hösten. Tjänstebranscherna, tillsammans med bygg, går bättre än industrin och detaljhandeln. Utsikterna för våren pekar mot en viss försvagning av konjunkturen. Arbetsmarknaden väntas klara sig bra och det är främst handeln och livsmedelsindustrin som tvingas göra sig av med personal.

Sjuhärad
Läget i Sjuhärad överensstämmer med genomsnittet för hela Västra Götaland. Index för hösten är -1, vilket innebär normalkonjunktur. För industrin har orderingången och produktionen sviktat en del under hösten. Konjunkturläget har försämrats sedan i våras, inte minst på grund av försämrad konjunktur inom maskinindustrin. Synen på det kommande halvåret är dock relativt positiv. Byggsektorn går fortsatt bra under hösten, något bättre än i övriga delar av Västra Götaland, och den gynnsamma situationen verkar bestå. Situationen för detaljhandeln har blivit mer bekymmersam än tidigare men man förväntar sig en ganska stabil försäljningsutveckling under kommande vår.

Skaraborg
Även Skaraborgs konjunktur överensstämmer med genomsnittet för Västra Götaland. Index för hösten har beräknats till ±0. Skaraborg har känt av en tydlig avmattning i alla branscher sedan i våras, men handeln sticker ut i negativ bemärkelse. Detaljhandeln märkte redan i våras av en tydlig försämring. Försämringen har fortsatt och nu har även partihandeln känt av ett svalare konjunkturläge jämfört med i våras. Näringslivet tror även på en måttlig försämring till våren.

Fyrbodal
Konjunkturindex för Fyrbodal ligger under hösten 2011 på -10, vilket innebär en nedgång från vårens +11. Det är något sämre än övriga Västra Götaland. Bakom förändringen ligger bland annat en avmattning för tillverkningsindustrin, där det inte minst för fordonsindustrin skett en kraftig försvagning. Även för byggbranschen, som i våras befann sig i en rejäl högkonjunktur, har utvecklingen varit en besvikelse. Byggandet ser ut att fortsätta nedåt det kommande halvåret. Även detaljhandelns utveckling har varit matt, med tilltagande lönsamhetsproblem.

Konjunkturbarometer i sin helhet finns på www.vgregion.se/konjunktur

# # #
Konjunkturindex kan variera från –100 till +100. Värdet 0, med en toleransgräns på ±15 innebär en s.k. normalkonjunktur. –100 anger en nattsvart lågkonjunktur och +100 står för en överhettad högkonjunktur. Gränserna för lågkonjunktur och högkonjunktur kan schablonmässigt sättas till index –40 respektive +40.
 
Konjunkturbarometern för Västra Götaland bygger på en postenkät till drygt 1 000 företag inom tillverkningsindustri, byggverksamhet, uppdragsverksamhet (konsultföretag), bilhandel, samfärdsel, sällanköpshandel och partihandel. Undersökningen, som ger en totalbild för hela Västra Götaland, har dessutom brutits ned på de fyra delregionerna Göteborgsregionen, Fyrbodal, Sjuhärad och Skaraborg. Höstens mätningar – där svaren från företagen
samlats in under andra halvan av september och oktober månad – avser utfall för första halvåret 2011, en nulägesbeskrivning för hösten i år och en prognos för första halvåret 2012. Konjunkturbarometern för Västra Götaland görs av Statistiska Centralbyrån på uppdrag av Västra Götalandsregionen.




Kontaktperson: Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, 070-863 07 32
Mats Granér, analyschef, 070-570 09 34


Läs meddelandet som PDF