Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2007-10-04 18:05


Hearing på Näringsdepartementet och öppet hus på Stockholms Central

Delegation från Västra Götaland framförde synpunkter på infrastrukturplaneringen


Västra Götalandsregionen har drivit en omfattande dialogprocess med kommuner, näringsliv, intresseorganisationer med flera för att ta fram ett inriktningsunderlag för infrastrukturplaneringen. Under torsdagen presenterades resultatet vid en hearing på Näringsdepartementet.


Västra Götalandsregionen representerades under dagen av Leif Blomqvist (s) regionråd och ordförande i Västtrafiks styrelse. Åsa Wilske, miljöchef i Göteborgs hamn och Helena Wiberg, stabschef på Göteborg-Landvetter Airport representerade näringslivet i Västra Götaland.
- Vi känner att vår planerings- och beslutssamverkan med kommunerna och dialogen med en bred krets av intressenter har medverkat till kloka slutsatser om bristerna i dagens transportsystem. Det har också gett en bred förankring kring våra krav på förändringar, säger Leif Blomqvist.

De viktigaste slutsatserna som presenterades från Västra Götaland är att det behövs utökade resurser för investeringar, drift och underhåll för att klara en ökad tillväxt och bättre miljö. Beslutade planer behöver också värdesäkras och planeringen måste utgå från ett samhällsperspektiv där alla transportslag vägs in. Planeringsprocessen måste regionaliseras och demokratiseras.

Sveriges främsta transport- och industriregion måste ha ett effektivt och hållbart transportsystem
Utrikeshandeln utgör en allt större del av svensk ekonomi och effektiviteten i transport- och logistiksystemen är en konkurrensfaktor för näringslivet i hela Sverige.
- Med vårt läge i Europas utkant är det särskilt viktigt att överbrygga avstånden till andra marknader. Vi har Göteborgs hamn som är Nordens största, och den enda hamnen i Sverige med transocean direkttrafik. För att flödena till och från Göteborgs hamn skall fungera måste det finnas effektiva och tillförlitliga länkar på väg och järnväg. Samma sak gäller för Göteborg-Landvetter Airport som är Sveriges näst största flygplats med ett stort utbud av direktlinjer och flyggods till Västra Götalands internationellt inriktade näringsliv, kommenterar Leif Blomqvist.

Bättre pendlingsmöjligheter i Västsverige ger fler jobb
Göteborgs lokala arbetsmarknad har under lång tid minskat i relativ storlek jämfört med Malmös och Stockholms arbetsmarknader.
- En utbyggnad av infrastruktur och trafiksystem gör det möjligt för Göteborgs lokala arbetsmarknad att växa med femtio procent, vilket skulle innebära en kraftig injektion för ökad tillväxt, säger Leif Blomqvist.

Den 5 oktober finns Västra Götalandsregionen på Stockholms Central
Samtliga 21 regioner/län som har ett planeringsansvar i infrastrukturplaneringen har öppet hus för allmänheten på Stockholms Central klockan 13:00-17:00 den 5 oktober. Från Västra Götalandsregionen deltar Birgitta Johansson (s), Mimmi von Troil (m), Rolf Thor (kommunikationsenheten) och Christian Bergman (analysenheten) för att besvara frågor.

Här kan du läsa mer om regionens infrastrukturarbete samt ta del av den powerpoint som presenterades under torsdagen.

Nödvändiga åtgärder i infrastrukturen

I en bred politisk enighet har lagts fast att första prioritet är att genomföra redan beslutade projekt i Västra Götaland
- Kapacitetsförstärkningar på Västra Stambanan mellan Alingsås och Göteborg
- Järnvägsanknytning till Landvetter flygplats
- Västsvenska paketet
- Trollhättepaketet

För ökad tillväxt och bättre miljö behövs investeringar i såväl väg som järnväg som kollektivtrafik. Följande investeringar bedöms som nödvändiga:
- E20 till mv/fyrfältsväg genom hela Västra Götaland
- Minst en ny älvförbindelse i Göteborg
- E45 väster om Vänern till 2+1-väg
- Resterande delar av E45 mellan Trollhättan och Göteborg
- Västlänken i Göteborg
- Hamnbanan i Göteborg med dubbelspår och en kompletterande broförbindelse vid Marieholm
- Götalandsbanan
- Kollektivtrafikinvesteringar, bl.a. busskörfält, terminaler och bidrag till tåginköp
- Det regionala vägnätet




Kontaktperson: Leif Blomqvist (s), 0707-318450, Birgitta Johansson (s), 0705-37 11 69, Mimmi von Troil (m), 0709-79 87 99
Rolf Thor (kommunikationsenheten), 0703-206358, Christian Bergman (analysenheten), 0706-463097


Läs meddelandet som PDF