Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-09-08 14:45


Det västsvenska infrastrukturpaketet tar form


Vid tisdagens regionfullmäktigemöte i Vänersborg informerades ledamöterna om det fortsatta arbetet med det västsvenska infrastrukturpaketet. I paketet ligger nu förslag till satsningar på totalt 30 miljarder kronor.

Förslaget föreslås finansieras av 50 procent statliga medel (via Vägverkets och Banverkets nationella investeringsplaner 2010 – 2021) och 50 procent lokal och regional finansiering. Den lokala och regionala finansieringen innefattar avgifter, exploateringsintäkter och bidrag från lokalt och regionalt håll.

Den enskilt största satsningen i förslaget är Västlänken som beräknas kosta 16 miljarder kronor. Västlänken är en planerad järnvägstunnel med stationer under centrala Göteborg som ska bidra till att öka kapaciteten i järnvägsnätet och utveckla tågtrafiken i västra Sverige.
- För dem som pendlar till Göteborg idag är egen bil det vanligaste transportmedlet och vägarna är hårt belastade. Västlänken skulle innebära väsentligt bättre tågkommunikationer och därmed möjliggöra för fler människor att lämna bilen hemma, säger Kent Johansson (C), regionråd.

Marieholmstunneln, en satsning på 3,5 miljarder kronor, är en planerad vägtunnel under Göta älv i Göteborg som ska avlasta nuvarande älvförbindelser. Andra föreslagna investeringar som berör tunnelbygget är E45 Slakthusmotet och E6 Kvillemotet, som beräknas kosta 0,7 miljarder.

För den lokala trafiken och kollektivtrafiken är Göta Älvbron den viktigaste förbindelsen mellan centrala Göteborg och Hisingen. Bron är hårt sliten och har höga underhållskostnader. Kostnaderna för en ny bro har beräknats till 3,5 miljarder kronor, varav 2 miljarder kronor planeras finansieras inom paketet. Bland ytterligare kollektivtrafikinvesteringar som föreslås finns Bangårdsförbindelsen. Kollektivtrafikåtgärder på infartsleder och busskörfält på väg 155 och 158 föreslås också.

I paketet tillkommer dessutom åtgärder för att bland annat förbättra framkomlighet, miljö och trafiksäkerhet, till exempel Vädermotet-Bulycke och ett tredje körfält mellan Åbro- Kålleredsmotet på E6.

- Även om många av satsningar i förslaget rent geografiskt ligger i Göteborg, är de nödvändiga för att förbättra förutsättningarna för pendling, resor och godstransporter i hela Västsverige. Vägnätet i Göteborg binder samman en stor del av det västsvenska transportsystemet. De trafikförhållanden som råder i dag medför miljöproblem, säkerhetsproblem och riskerar att hämma en positiv utveckling, konstaterar Kent Johansson.

Hittills har förslaget kring det västsvenska infrastrukturpaketet presenterats i ett antal politiska församlingar och uppslutningen bakom principerna i förslaget har varit stor. Det återstår ännu mycket arbete med paketets innehåll i detalj, avgiftssystemets utformning, finansieringen och ett avtal mellan staten och övriga intressenter.

Läs mer om infrastrukturplaneringen och det västsvenska infrastrukturpaketet på:
www.vgregion.se/transportinfrastruktur

Mer fakta:
• Marieholmstunneln, tillsammans med Partihallsförbindelsen, ingår i den planerade Marieholmsförbindelsen som sträcker sig från E6 Tingstadsmotet/Ringömotet i väst till E20 Ånäsmotet i öst via en ny trafikplats på E45 Marieholm. Partihallsförbindelsen utgör den första etappen och byggs 2008-2011 som en vägbro mellan E20 Ånäsmotet och den nya trafikplatsen på E45 Marieholm. Marieholmstunneln under Göta älv blir den andra etappen och ska ansluta E45 Marieholm samt Partihallsförbindelsen till E6 Tingstadsmotet/Ringömotet.

• Fortsatt tidplan för beslut kring förslaget:
13/10 behandlas förslagen till nationell respektive regional infrastrukturplan i beredningsgruppen för regionutveckling och i regionstyrelsen.
20/ 10 fattar regionfullmäktige beslut om yttrande över förslaget till nationell
plan och beslutar om förslag till regional plan.
2/11 ska ett avtal om det Västsvenska infrastrukturpaketet ligga färdigt.
Efter årsskiftet fattar regeringen beslut om nationell plan samt beslutar om
resursram för regionala planer. Därefter bereder Västra Götalandsregionen
ärendet om regional plan i beredningsgruppen för regional utveckling och
regionstyrelsen för att regionfullmäktige sedan ska kunna fastställa den regionala
planen för Västra Götaland.

• För det fortsatta arbetet finns en tjänstemannagrupp bestående av representanter från staten genom Vägverk, Banverk tillsammans med representanter från Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Göteborgsregionens kommunalförbund och Region Halland.



Kontaktperson: Kent Johansson, regionråd Västra Götalandsregionen, tel nr 070- 537 03 40
Rolf Thor, chef kommunikation och IT, tel nr 070-320 63 58


Läs meddelandet som PDF