Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2012-04-26 16:00


E20 behöver åtgärdas senast 2025


I samband med ett möte som hölls i Skara idag om E20 med intressenter i berörda kommuner presenterade Trafikverket en åtgärdsvalsstudie för E20 genom Västra Götaland. Studien har tagits fram i samverkan med Västra Götalandsregionen, Skaraborgs kommunalförbund och kommunerna i norra länsdelen av de olycksdrabbade delsträckorna på E20 genom Västra Götaland. Med på mötet var även infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd för att lyssna till slutsatserna och förslag till åtgärder.

- E20 genom Västra Götaland behöver snarast och senast till 2025 åtgärdas för att skapa en trafiksäker väg och god tillgänglighet, säger Birgitta Losman, ordförande i regionutvecklingsnämnden. Bakom uttalandet står även styrgruppen med deltagare från Skaraborgs kommunalförbund, Västra Götalandsregionen och Vårgårda kommun.

Politikerna i E20-projektet som representerar Västra Götalandsregionen, Skaraborgs kommunalförbund och Vårgårda kommun är dock alla överens om att det behövs större satsningar än vad Trafikverket föreslår. Alla är överens om att det krävs åtgärder för att förbättra säkerheten och tillgängligheten, men hur och när är fortfarande oklart. Fem delsträckor på E20 i Västra Götaland saknar mötesfrihet och finns inte med i den nationella planen för transportsystemet 2010-2021.

- Vi har kommit fram till att inga investeringar som förhindrar utbyggnad till fyrfältsväg ska göras, säger Leif Blomqvist, vice ordförande regionutvecklingsnämnden.

Västra Götalandsregionen tillsammans med kommunalförbundet i Skaraborg och berörda kommuner är också beredda på att medverka i samtal om alternativ finansiering för ett E20-paket och jobbar nu vidare utifrån gemensamma utgångspunkter för att komma fram till vad de vill åstadkomma med E20. I maj - juni kommer de att uppvakta infrastrukturministern med konkreta förslag till förbättringar inför den kommande nationella infrastrukturplanen.

Länk till utredningen på Trafikverkets hemsida



Kontaktperson: Birgitta Losman, ordförande regionutvecklingsnämnden, 0703-67 95 80
Leif Blomqvist, vice ordf regionutvecklingsnämnden, 0707-31 84 50


Läs meddelandet som PDF