Satsning på bränsleceller och elbilar, samarbetsprojekt för lättare flygplan och bättre vård genom samarbete inom klinisk forskning var några av de beslut regionutvecklingsnämnden tog vid dagens möte.
Regionutvecklingsnämnden bidrar med 8 miljoner kronor till INNside. Ett projekt som går ut på att skapa nästa generations utvecklingsmiljö där små och medelstora företag, Chalmers, Högskolan Väst och Volvo Aero Corporation gemensamt kan utveckla framtida lösningar för lättviktskonstruktioner för flygmotorbranschen – något som är viktigt för att minska flygets miljöpåverkan. Kunskapen som utvecklas kan även vara till nytta för andra företag inom tillverkningsindustrin. Arbetet sker vid Produktionstekniskt Centrum på Innovatum Teknikpark i Trollhättan. Satsningen på att skapa denna miljö, teknologi och kompetens gör det möjligt att delta i EU:s 7:e ramprogram för teknisk forskning, utveckling och demonstration.
Över 9 miljoner till satsningar på hållbara energilösningar
InMotion, en satsning på totalt 150 miljoner, syftar till att stimulera omställning och hållbar utveckling inom näringslivet i Västra Götaland. Programmet är en kraftsamling för miljö, energi och hållbara transportlösningar och samlar kompetenser och resurser inom industri, samhälle och kunskapsorganisationer. Vid dagens nämndmöte togs tre beslut inom ramen för InMotion.
Ett nytt nationellt bränslecellscentrum ska bidra till att utveckla den svenska bränslecellsforskningen och kommer att omfatta en testanläggning som ska vara öppen för företag som vill genomföra tester. Bränsleceller har potential att utvecklas till en ledande teknik för förnyelsebar elproduktion, bland annat inom fordonsindustrin. Bränsleceller fungerar i princip som batterier, men behöver inte bytas ut eller laddas upp och utsläppen till atmosfären är små. Centret ska ligga i anslutning till företaget PowerCells nya bränslecellsfabrik på Hisingen. Regionutvecklingsnämnden stödjer etableringen med 6 miljoner kronor.
Viktoriainstitutet får 1 miljon till projektet Elbilsintegration genom intelligent infrastruktur, som ska utveckla en plattform för tjänster och produkter kopplade till hur eldrivna bilar ska fungera i samhället. Projektet är ett samarbete mellan parter från fordons-, energi-, och telekomindustrierna. Miljönämnden medfinansierar med 330 000 kr.
Innovatum får 2,1 miljoner kr för att etablera en arena för utveckling av elfordon, EV Hub- Elfordonsutvecklingsarena. Arenan ska bli en samarbetsplats där biltillverkare, forskare och leverantörer kan arbeta tillsammans kring utvecklingen av eldrivna fordon. Elbilsarenan ska dra nytta av Energimyndighetens satsning på 86 miljoner på Innovatum, kopplat till Saab Spykers elbilsprojekt. Arbetet ska också genomföras i samverkan med Lindholmen Science Park.
Dagens beslut innebär att 41 projekt nu fått sammanlagt 134 miljoner i stöd inom InMotion. Programmet sträcker sig över 2009-2010.
Miljöanpassade drivmedel för fartyg
Svenskt Marintekniskt Forum driver projektet Clean North Sea Shipping, som ska öka samarbetet inom Nordsjöområdet kring miljöanpassade drivmedel för fartyg. Något som leder till förbättrad miljö och ökad konkurrenskraft för såväl företag som människor i området. Flera västsvenska aktörer deltar, bl.a. Göteborgs hamn och Göteborgs energi som båda är engagerade i utveckling av flytande naturgas som alternativt drivmedel för fartyg. Svenskt Marintekniskt Forum utvecklar tillsammans med dessa bl.a. ett standardförfarande för tankning av flytande naturgas mellan tankfartyg och kundfartyg. Regionutvecklingsnämnden stöttar projektet med nästan 1 miljon under tre år fr.o.m. 2010.
Dataspelsutveckling i Skövde
På Gothia Science Park i Skövde gror idéer kring utveckling av dataspelsbranschen. Gaming for excellence – spelkluster är ett kluster kring så kallad ”serious gaming” – spel för träning, utbildning och marknadsföring. Klustret består av företag, högskolor, universitet och samhälle och representerar såväl utvecklare som kravställare, branschspecialister, kunder och brukare. Något som innebär stora möjligheter till utvecklingsprojekt mellan olika typer av branscher och aktörer. Regionutvecklingsnämnden stöttar projektet med 330 000 kr.
Projektet Vertikal för dataspelssektorn ska skapa förutsättningar för att nya företag inom databranschen ska kunna växa snabbt och med kvalitet. Projektet erbjuder bland annat affärsutvecklingsstöd, exportsatsningar, juridiskt stöd och tillhandahåller också olika typer av utrustning för att underlätta för nya idéer och produkter. Projektet får drygt 840 000 kr i stöd från regionutvecklingsnämnden.
Samarbete inom klinisk forskning ger bättre vård
Klinisk forskning är en förutsättning för att sjukvården ska fortsätta att utvecklas. För att utvecklingen ska ske så effektivt som möjligt krävs ett nära samarbete mellan sjukvård, universitet och forskningsföretag. Ett sådant samarbete finns sedan ett år tillbaka i Västra Götaland. Gothia Forum är en mötesplats för kliniska forskare och resultatet av ett unikt samarbete mellan Västra Götalandsregionen, Chalmers, Sahlgrenska akademin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och läkemedelsindustrin. Genom forumet kan läkemedelsföretag göra kliniska studier på ett effektivare sätt så att nya läkemedel och behandlingsmetoder kan bli tillgängliga för patienterna snabbare. Målet är att göra Västra Götaland till den mest attraktiva regionen i Europa för högkvalitativ klinisk forskning. Västra Götalandsregionen har redan idag en stark ställning– mer än hälften av alla kliniska forskningsprojekt i Sverige görs här. Regionutvecklingsnämnden avsätter 4 miljoner till Gothia Forum.
Länk till protokoll över samtliga beslut på regionutvecklingsnämndens möte.
Länk till handlingarna.