Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2014-02-18 09:24


Ett steg närmare gemensam framtidssatsning vid SLU i Skara


Idag har företrädare för Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och Västra Götalandsregionen skrivit under en avsiktsförklaring rörande vidareutvecklingen av SLU:s verksamhet i Skara.

Avsiktsförklaringen innebär att parterna nu är överens om att gemensamt utveckla SLU:s kvarvarande verksamhet i Skara, efter flytten av grundutbildningarna till Uppsala. Man har funnit gemensamma utgångspunkter i verksamhet som har intresse både för forskningen och för de gröna näringarna. SLU i Skara har en väl upparbetad kontakt med näringen och framgångsrik forskning om precisionsodling och om djurs välfärd och beteende.

- Att vi nu tagit ytterligare ett steg och fördjupat samarbetet med Västra Götalandsregionen ger bästa möjliga förutsättningar för vår fortsatta verksamhet i Skara, säger rektor Lisa Sennerby Forsse. 
Avsiktsförklaringen pekar ut ett antal utvecklingsmöjligheter. Bland annat kan SLU i Skara vidareutvecklas som en nod för regional samverkan och utbyte mellan universitet/högskolor och näringsliv, regionalt, nationellt och internationellt. Det handlar också om hållbar produktion och konsumtion av animalieprodukter, precisionsodling, ett fossilfritt jordbruk och kunskaps-förmedling till lantbruket. Ett annat utvecklingsområde är att säkerställa att verksamheten i Skara har rätt förutsättningar och tillräcklig kapacitet för att kunna medverka i EU:s stora forskningssatsningar.

Nu ska en gemensam arbetsgrupp bildas, med uppdrag att ta fram förslag till en treårig överenskommelse om ömsesidiga åtaganden och precisering av insatserna. Siktet är inställt på att beslut ska fattas under senare delen av våren.

Västra Götaland är ett av Sveriges ledande jordbruksområden och de gröna näringarna står för en betydande del av sysselsättningen. Västra Götalandsregionen, som också är huvudman för naturbruksgymnasierna och den Biologiska Yrkeshögskolan, som ligger på SLU:s campus i Skara, har tidigt markerat att man tillsammans med SLU vill utveckla verksamheten i Skara.
– Nu ser vi fram mot ett fortsatt fördjupat samarbete. Vi vill stärka sambanden mellan stad och land och mellan de producerande företagen och akademin. Att möjliggöra en stark koppling till forskningen är en förutsättning för att behålla och utveckla de gröna näringarna i framtiden, kommenterar Birgitta Losman, ordförande i regionutvecklingsnämnden.

 



Kontaktperson: Birgitta Losman, ordförande regionutvecklingsnämnden, tel 070-367 95 80
Lisa Sennerby Forsse, Rektor SLU tel 018-67 10 60 Margareta Stigson, platschef SLU Skara, tel 070-5359580


Läs meddelandet som PDF