EU:s ministerråd har enats om att European Maritime Day landar i Göteborg år 2012. Det innebär att upp till 2000 deltagare från hela Europa samlas i Göteborg för att diskutera olika typer av havsfrågor. Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen, tillsammans med svenska regeringen, står för värdskapet.
Havet står i centrum för några av de stora framtidsfrågorna inom energi och miljö. En titt i backspegeln visar en lång historia av hänsynslös och okunnig exploatering av havets resurser. En blick framåt visar istället att havet kan erbjuda förnyelsebar energi som ersätter fossila resurser, liksom miljöanpassade långväga transporter. Det gäller att ta sig an de marina utmaningarna genom uthållig, kunskapsbaserad utveckling.
Den nya integrerade havspolitiken och det marina direktivet är tillsammans Europas väg att möta havets stora framtidsfrågor. Transporter, fiske, turism och energiproduktion ska samsas om utrymmet och resurserna ska utnyttjas på ett hållbart sätt. För att bättre samordna de branscher, myndigheter och organisationer som har intressen i havet anordnar EU, den 20 maj varje år, European Maritime Day som en arena där olika intressenter möts.
Dagen samlar mellan 1000 och 2000 personer med vitt skilda perspektiv på havet. Första gången var 2008 i Bryssel. Förra året hölls evenemanget i Rom och i våras i Gijon (Spanien). Enligt den tidtabell som EU:s ministrar nu enats om kommer dagen att ordnas 2011 i Gdansk (Polen), 2012 i Göteborg, 2013 i Valetta (Malta) och 2014 i Bremen (Tyskland) för att få en spridning mellan olika länder och havsbassänger.
Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad har tillsammans med svenska regeringen arbetat intensivt i Bryssel sedan i höstas för att få evenemanget till Göteborg.
- Vi är glada att få möjligheten att ordna detta viktiga evenemang. Västra Götaland är Sveriges maritima centrum och en av de regioner i Europa som har arbetat mest målmedvetet med en maritim strategi, säger Gert-Inge Andersson, regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen.
- För Göteborgs stad med sin långa maritima tradition och med idag Skandinaviens största hamn är det ett stort nöje att stå som värd. Det är också en utmärkelse för det utmärkta arbete som görs inom staden och regionen för en hållbar havsmiljö, säger Anneli Hulthén, kommunstyrelsens ordförande i Göteborgs Stad.
- Som västkustbo är jag oerhörd glad och stolt över att vi nu får möjlighet att visa upp vår fantastiska maritima miljö samt samla Europas expertis på havsfrågor här hos oss. Jag vill tacka EU:s samlade organ för förtroendet och är säker på att Göteborg kommer att leverera ett arrangemang som vida överstiger de höga förväntningarna, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.