Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2009-09-29 09:20


Europas regioner möts i Göteborg


Hösten 2009 är europafrågorna mer aktuella än någonsin med Sverige som ordförandeland för EU. Onsdag 30 september- fredag 2 oktober är Västra Götalandsregionen värd för den årliga generalförsamlingen i CPMR, organisationen för Europas kustregioner, på Svenska Mässan i Göteborg.

På mötet samlas 300-400 regionala politiker och tjänstemän från hela Europa för att debattera och anta ett antal ståndpunkter som kommer att ligga till grund för lobbyarbetet framöver. Regionernas roll i återhämtningen efter den ekonomiska krisen är en av de viktigaste frågorna, liksom klimatfrågan inför den internationella klimatkonferensen i Köpenhamn i december. Dessutom blir det diskussioner om fiske och andra maritima frågor.

Onsdagen ägnas åt förberedande möten i olika arbetsgrupper medan den egentliga generalförsamlingen öppnas torsdag 1 oktober kl 09.00 av regionstyrelsens ordförande Roland Andersson och CPMR:s ordförande Claudio Martini. På talarlistan finns chefstjänstemän i generaldirektoraten för regionalpolitik, miljö och havspolitik. En lång rad presidenter/ordförande för europeiska regioner framträder, till exempel Jean-Yves Le Drian (Bretagne), som har engagerat sig kraftigt i fordonskrisen, och Vicente Alvarez Areces (Asturias), som är mycket aktiv i maritima frågor. Jöran Hägglund, statssekreterare hos Maud Olofsson, representerar det svenska ordförandeskapet. Även vice ordföranden i EU:s Regionkommitté Michel Delebarre deltar.

CPMR, Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe, bildades 1973 för att stärka EU:s ytterområden som man ansåg riskerade att glömmas bort i EU-samarbetet och hamna i skymundan för den starka utvecklingen i EU:s centrala delar. Genom åren har man framgångsrikt påverkat EU:s politik inom bland annat det maritima området och regionalpolitiken. Andra ämnen som organisationen arbetar med är energi och klimat, forskning och utveckling, transporter och hållbar turism. Värdskapet för CPMR:s årliga generalförsamling cirkulerar mellan medlemmarna och detta är första gången den äger rum i en svensk medlemsregion. Inbjudan gjordes, på initiativ av regionstyrelsen, redan för två år sedan med hänvisning till det svenska EU-ordförandeskapet i höst. Västra Götalandsregionen tar ofta på sig värdskap för internationella möten, för att bidra till evenemangsmarknaden och för att profilera Västra Götalandsregionens verksamhet och länet för europeiska beslutsfattare.

Representanter från media är välkomna att bevaka konferensen och inbjuds speciellt till en presskonferens som kommer att hållas torsdag den 1 oktober kl 11.00, i pressrummet på Svenska Mässan. På presskonferensen deltar Annelie Stark för Västra Götalandsregionens räkning och Mr Claudio Martini, CPMR:s ordförande.

Välkomna till CPMR:s informationsdisk för ackreditering. Svenska Mässan, entré 8, Mässans Gata 8.

www.cpmr.org                          http://www.vgregion.se/eu2009



Kontaktperson: Lisa Belfrage, internationella enheten, tel 070-28 16 300
Lina Wallberg, informatör, tel 070-53 10 577, Mikael Rosengren, informatör, 070- 26 06 402


Läs meddelandet som PDF