I flera år ökade antalet gränspendlare från Sverige till Norge kraftigt. Under åren 2005 till 2009 mer än fördubblades antalet pendlare, men på senare år har antalet börjat minska och en jämförelse mellan år 2012 och rekordåret 2009 visar att cirka en femtedel av pendlarna försvunnit under senare år.
Västra Götalands utveckling har i mångt och mycket liknat den för Sverige i stort. Antalet gränspendlare har minskat från cirka 7 100, när det var som högst 2009, till 6 000 pendlare år 2012. Framförallt är det bland unga vuxna i åldrarna 20-29 år som gränspendlingen minskar. I den åldersgruppen har ungefär var tredje pendlare försvunnit mellan 2009 och 2012.
- En förklaring till att gränspendlingen minskar kan vara att den svenska arbetsmarknaden har förbättrats sedan 2009. Den norska kronan har också tappat i värde i jämförelse med den svenska kronan, vilket gör gränspendlingen mindre ekonomiskt lönsamt, kommenterar Karin Althoff, analytiker i Västra Götalandsregionen.
Störst nedgång bland långväga pendlare
Det är också tydligt att det är de långväga gränspendlarna, som mellan Borås och Göteborg till Oslo, som har minskat mest.
Pendlingen mellan svenska gränskommuner, som Strömstad, Tanum och Dals-Ed, till norska gränskommuner i Östfold, exempelvis Halden och Fredrikstad, har hållit ungefär samma nivå sedan 2009.
Gränsstatistik rättar till den officiella statistiken
Den gränsregionala statistiken är ett viktigt komplement till SCB:s statistik. I den officiella statistiken blir just sysselsättningsstatistiken missvisande för flera gränskommuner eftersom den bara innehåller personer som arbetar inom Sveriges gränser. Den officiella statistiken visar att 72 procent av Strömstadsborna mellan 20 och 64 år förvärvsarbetade år 2012, vilket är betydligt under genomsnittet i Sverige som är 77 procent. Lägger man till de cirka 750 Strömstadsbor som arbetade i Norge under året ökar andelen till 82 procent, det vill säga högre än Sverigesnittet.
Avsaknaden av gränspendlarna i den officiella statistiken påverkar även andra indikatorer. Gränspendlarnas inkomster i Norge finns inte med i Rädda Barnens barnfattigdomsindex, vilket leder till att barnfattigdomen i orter som Strömstad och Dals-Ed framstår som mer utbredd än vad den i verkligenheten är.
Definitioner och förklaringar
En gränspendlare är en person som är bosatt i ett land, men som samtidigt haft sin huvudsakliga löneinkomst i grannlandet under ett givet år och därmed betraktas som sysselsatt i grannlandet.
Här finns mer att läsa i Västra Götalandsregionenen statistikdatabas
www.vgregion.se/statistikdatabas