Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-12-16 07:30


Tretton företag i Västra Götaland får tre miljoner i stöd för forskning och utveckling


Solskydd som sparar energi, intelligenta ljussystem som ger bättre grödor, kariesdetektor, nyutvecklad ventilation med värmeåtervinning och utveckling av hjärtmuskelceller är några av de 13 projekt som fått finansiering från Västra Götalandsregionens forskningsprogram ”FoU-kortet”. FoU-kortet finansierar de olika projekten med drygt tre miljoner kronor, den sammanlagda projektkostnaden för de godkända projekten är över sju miljoner.

Genom FoU-kortet finansierar Västra Götalandsregionen forskning och utvecklingsinsatser för små och medelstora företag. Sammanlagt ska tio miljoner kronor delas ut genom FoU-kortet under 2009-2010. Syftet är att stärka små och medelstora företags möjligheter att konkurrera på globala marknader, att förbättra den ömsesidiga kunskapsöverföringen mellan företag, akademi och forskningsinstitut och att skapa nya arbetstillfällen.

Ett av företagen som fick FoU-kortet den här omgången är Heliospectra i Borås, som utvecklar avancerade system för belysning till växthus. Sylvain Dubé är vd för företaget:

- Vi är jätteglada för det här. Nu har vi äntligen råd att genomföra en idé som vi haft i ett par år, säger han.

Genom forskningsprojektet kommer Heliospectra, i samarbete med SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut AB), att undersöka hur ljus med olika våglängder påverkar olika växter, och utveckla sitt belysningssystem som använder ljusdioder, så kallad LED-teknik. Man har redan gjort lyckade försök med basilika och kunnat se hur smak, tillväxttakt och storlek påverkas. Systemet kommer att innebära att det går åt mindre energi vid växthusodling, och även att kvaliteten på grödorna blir bättre. Dessutom minskas behovet av att använda kemikalier.

Forskningsprojekt för utveckling av produkter och tjänster

FoU-kortet innehåller två slags bidrag för företag att söka; dels FoU-checkar på max 35 000 kr som ska användas för att klargöra företags behov av FoU-insatser, och dels regionalt FoU-stöd på max 500 000 kr som ska bidra till konkreta forskningsprojekt som tillför ny kunskap och kompetens till utvecklingen av produkter och processer.

– Det kan handla om insatser kring rena tekniska lösningar eller av till exempel affärsmodeller, förklarar Marcus Nordanstad, projektledare på regionutvecklingssekretariatet.

Med FoU-kort Bas kan företaget låta till exempel ett universitet, en högskola eller ett forskningsinstitut, identifiera och definiera vilken typ av insats som företaget behöver för att möta ett specifikt problem eller en möjlighet. Om analysen visar på genomförbara idéer kan företaget sedan söka FoU-kort Avancerat. Ett företag som redan har gjort en tillräcklig förstudie kan ansöka direkt om FoU-kort Avancerat.

- Vi har fått in många bra ansökningar. Det är glädjande att så många företag vill satsa på forskning och utveckling. Genom att ge företag den ekonomiska möjligheten att samarbeta med forskare på institut, universitet och högskolor så förbättras dessutom den ömsesidiga kunskapsöverföringen mellan företag och akademi, säger Kent Johansson, regionutvecklingsnämndens ordförande.

För båda korten krävs att företaget medfinansierar med 50 procent, vilket kan ske i både egen tid och rena pengar. Nästa ansökningsperiod kommer att öppnas under våren och en tredje under hösten 2010.

Totalt kom det in 37 ansökningar i den här omgången.

FAKTA

Del av InMotion-programmet

Satsningen på FoU-korten är en del i ett större program, InMotion, som är en kraftsamling på hela 150 miljoner för att stimulera och skapa förutsättningar för utveckling och företagande inom miljö, energi och hållbara transportlösningar. 

Företagen som får bidragen

Företag i Västra Götaland medfinansieras via FoU-kort Avancerat:

  • Almedahl-Kinna AB, Kinna,  400 000 kr, solskydd för energieffektivisering
  • Cellartis AB, Göteborg, 500 000 kr, utveckling av hjärtmuskelceller
  • Heliospectra AB, Borås,  400 000 kr, energieffektiva intelligenta ljussystem
  • Lindenstone Innovation AB, Göteborg, 500 000 kr, ventilation med värmeåtervinning
  • Mic Vac AB, Mölndal, 500 000 kr, förpackning och lagring av livsmedel
  • Orasolv Products AB, Göteborg, 500 000 kr, utveckling av kariesmarkör

Företag i Västra Götaland medfinansieras via FoU-kort Bas:
Minesto AB, Jaba Group AB, Bult & Fästteknik Ab, Coherix Sweden AB, Leif Åhls Verkstad, Arboritec AB och Pitch Wind Systems AB.

 



Kontaktperson: Marcus Nordanstad, marcus.nordanstad@vgregion.se, Mobil: 073-960 32 58


Läs meddelandet som PDF