Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2009-07-03 11:00


Ny befolkningsprognos visar:

Folkökningen i Västra Götaland fortsätter


Befolkningstillväxten kommer de närmsta tio åren att vara något högre i Västra Götaland än genomsnittet för landet. Göteborgsregionen växer mest och beräknas år 2020 ha en miljon invånare, fördelat på de 13 kommunerna. Även högskoleorterna i länet står för en del av befolkningstillväxten.

Västra Götalandsregionen har gjort en befolkningsprognos för Västra Götaland för perioden 2009 till 2020. Det är första gången på flera år som regionen tar fram en sådan här prognos.

– Hur många vi är, vilka vi är och var i länet vi bor är grundläggande kunskap för samhällsplanering. Befolkningsprognosen är ett viktigt underlag för att planera verksamhet och prioriteringar, både inom regional utveckling, hälso- sjukvård och kommuner, säger Christina Christiansson, analytiker på Västra Götalandsregionens regionutvecklingssekretariat.  

Stora skillnader inom länet
Västra Götaland har en något yngre befolkning än vad Sverige har i genomsnitt. Detta genererar en snabbare befolkningstillväxt, eftersom det då föds fler barn. Befolkningen i Västra Götaland beräknas bli 1,66 miljoner invånare år 2020. Det är en ökning med 100 000 personer eller en befolkningstillväxt på 0,5 procent per år, vilket är något över SCB:s beräkning för hela riket.

Befolkningstillväxten är ojämnt fördelad mellan Göteborgsregionen, Fyrbodal, Skaraborg och Sjuhärad. Mer än hälften av länets befolkning är idag koncentrerad till Göteborgsregionen och befolkningsökningen här beräknas till 100 000 personer de närmsta tio åren, vilket innebär en miljon invånare år 2020. Den högsta ökningstakten kommer att ske i Kungälv och Ale. En bidragande orsak till detta är infrastruktursatsningarna längs Göta Älv. I Sjuhärad beräknas en viss tillväxt, som är koncentrerad till kommunerna i västra delen. Delregionerna Skaraborg och Fyrbodal kommer att i stort behålla sitt invånarantal, men skillnaderna är stora mellan olika kommuner. Prognosen visar att i Skaraborg kommer Lidköping att öka med 4 procent och Gullspång att minska med 13 procent. I Fyrbodal beräknas Strömstad att öka med 7 procent och Trollhättan med 6 procent, medan befolkningen i Bengtfors och Dals-Ed beräknas minska med 17 procent.


Åldrande befolkning efter 2020
Antalet personer över 85 år kommer bara att öka marginellt under prognosperioden. Däremot ökar åldersgruppen 65-84 år stort, med 60 000 personer. Äldre människor som kräver mycket vård- och omsorg kommer att växa starkt efter år 2020, då den stora gruppen 40-talister nått över 80 år. Andelen män bland dessa kommer att öka. 

– Det är nu vi har tid och möjlighet att planera för framtida ändringar i befolkningsstrukturen och framförallt den successivt åldrade befolkningen. Det kommer i hög grad att påverka framtidens vård- och omsorgsbehov, säger Mats Granér, analyschef vid regionutvecklingssekretariatet.        


Befolkningsprognos Västra Götaland 2009-2020 finns i sin helhet att ladda ner på: http://www.vgregion.se/sv/Regionkansliet/Tillvaxt--Utveckling/Regionutveckling/Analys-och-uppfoljning/Rapporter-och-Dokument/ 

 

Om Befolkningsprognos Västra Götaland 2009-2020: 
Västra Götalandsregionen har utgått från en prognosmodell som Region Skåne har arbetat med i flera år. Modellen är utvecklad av företaget Demostat och är anpassad för att behandla data för olika geografiska nivåer - län, delregioner och kommuner.

Antaganden i prognosen om fruktsamhets- och dödlighetsutveckling samt in- och utvandring är baserade på SCB:s riksprognos 2008. Antaganden om inrikes flyttningar baseras på Västra Götalandsregionens egna bedömningar.  



Kontaktperson: Christina Christiansson, enheten för Analys och uppföljning, regionutvecklingssekretariatet, tel: 0708-662 157
Keili Jögeva-Saluveer, enheten för Analys och uppföljning, regionutvecklingssekretariatet, tel: 0733-496 775 Mats Granér, chef, enheten för Analys och uppföljning, regionutvecklingssekretariatet, tel: 0705-700 934


Läs meddelandet som PDF