Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2010-05-03 15:00


Forskningspengar väver samman europeisk textilforskning


Nu finns totalt 800 000 kronor i projektstöd att söka för forskare och företag. Utlysningen görs inom ramen för det internationella nätverket Crosstexnet, en satsning för att stimulera samarbetsprojekt inom tekniska textilier.

Utlysningen är öppen för forskare och företag från Västra Götaland och inkluderar all forskning kring förädlade textilier och fiberbaserade material. Projekten kan till exempel handla om att utveckla nya material och textilier för nya tillämpningar, eller att ta fram avancerad teknik för produktion och behandling av textilier. Projekten ska genomföras i internationellt samarbete och ett villkor är att minst två små- eller medelstora företag från minst två länder är med.

Bakom utlysningen står Västra Götalandsregionen tillsammans med Smart Textiles i Borås. Satsningen görs inom ramen för EU-projektet Crosstexnet, som är ett nätverk av 17 europeiska regioner och länder, från Västra Götaland i norr till Turkiet i söder. Syftet med Crosstexnet är att samordna och effektivisera den europeiska textilforskningen och på så sätt göra det möjligt för industrin att hitta effektivare och smartare finansiering av forskningsprojekt.
- Den här typen av projektsamarbeten gör det enklare för små och medelstora företag att hitta europeiska partners och nya marknadsmöjligheter, kommenterar Stefan F. Nilsson, projektledare på Västra Götalandsregionen.

Textilindustrin i Västra Götaland har en stark tradition. Industriellt ligger Västra Götaland dessutom i framkanten i Europa vad gäller omstrukturering av branschen från enklare produktion av textilier till mer avancerade produkter.
- Västra Götaland är en av Europas mest forskningsintensiva regioner och vi behöver fortsätta att driva på utvecklingen inom olika branscher. Genom att nätverka med andra regioner med liknande industristrukturer får vi tillgång till fler, större och kraftfullare samarbetsprojekt som är speciellt lämpade för små- och medelstora företag. Det ger också en möjlighet att påverka och leda utformningen av en långsiktig europeisk strategi för textilområdet som kan attrahera större forskningsinsatser på sikt, säger Kent Johansson, ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Utlysningen är öppen fram till den 25 juni 2010. Totalt planeras fyra utlysningar mellan 2010 och 2012. Mer information finns på vgregion.se/smartatextilier.   

Smart Textiles är en av vinnarna i VINNOVAs VINNVÄXT-program. Det drivs från Textilhögskolan i Borås, med ekonomiskt stöd från bland annat Vinnova, Västra Götalandsregionen och Sjuhärads kommunförbund. Projektet går ut på att stimulera och stödja forskning utifrån behov och att skapa förutsättningar för samarbeten mellan slutanvändare, forskare och industri, så att nya produkter och tjänster inom framtidens textilier kommer ut på marknaden. Det kan handla om allt från kläder som mäter EKG eller blir svala i extrem hetta, till konstgjorda korsband och leder.


 



Kontaktperson: Stefan Forsaeus Nilsson, projektledare Västra Götalandsregionen, tel 0730-56 48 53


Läs meddelandet som PDF