Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2009-07-06 09:50


Förslag till investeringar i vägar och kollektivtrafik på remiss


Planförslaget för regional transportinfrastruktur i Västra Götaland 2010-2021 har remisstid mellan 13 juli och 21 september 2009. Under denna tid har myndigheter och andra instanser, såväl som allmänheten möjlighet att lämna sina synpunkter.

Regionstyrelsen i Västra Götaland har tagit fram ”Förslag till plan för regional transportinfrastrukturen i Västra Götaland under perioden 2010-2021”. Planen innehåller förslag till investeringar, främst för regionala vägar och kollektivtrafikanläggningar. Planens miljöeffekter har också utretts och finns redovisade i en tillhörande miljökonsekvensbeskrivning.

Planförslaget och miljökonsekvensbeskrivningen finns tillgängliga på alla kommunkontor i Västra Götaland under remisstiden fram till den 21 september. Materialet finns även på Västra Götalandsregionens hemsida: www.vgregion.se/transportsystem
 
- Planförslaget för perioden 2010-2021 utgår från två olika planeringsramar, den ena på 5,8 miljarder kronor och den andra på 7,3 miljarder kronor. Jämfört med gällande plan är det två stora skillnader. Det nya planförslaget innehåller dels större betydligt satsningar på kollektivtrafik, dels en koncentration till några särskilt viktiga vägstråk, säger Rolf Thor, chef för enheten för Kommunikationer och IT vid Västra Götalandsregionens regionutvecklingssekretariat. 

Parallellt med processen för den regionala planen har trafikverken tagit fram ett planförslag för den nationella transportinfrastrukturen som omfattar europavägar, vissa riksvägar, järnvägar och en del investeringar för sjöfarten. Detta förslag presenteras i augusti.

Fortsatt arbete och tidsplan för den regionala infrastrukturplanen:
• Regionstyrelsen behandlar ärendena vid ett extra sammanträde den 13 oktober, direkt efter att förslag lämnats av Beredningsgruppen för regionutveckling (gemensam för regionen och kommunerna).
• Regionfullmäktige beslutar om förslaget till regional plan och yttrande över trafikverkens nationella planförslag den 20 oktober.
• Förslag till regional plan och yttrande över förslag till nationell plan redovisas till regeringen senast den 2 november 2009.
• Regeringen väntas fatta definitivt beslut runt årsskiftet 2009/2010 om ekonomiska ramar för respektive länsplan och om innehåll och resursram för den nationella planen.
• Regionfullmäktige fattar därefter beslut om den regionala planens slutliga innehåll.



Kontaktperson: Christian Bergman, enheten för Kommunikationer och IT, regionutvecklingssekretariatet, Västra Götalandsregionen, tel: 0706-463 097

Rolf Thor, chef, enheten för Kommunikationer och IT, regionutvecklingssekretariatet, Västra Götalandsregionen, tel: 0703-206 358


Läs meddelandet som PDF