Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2015-02-06 16:22


Gränspendlingsstatistik visade fel

Fortfarande många som gränspendlar till Norge


Enligt ett pressmeddelande i oktober förra året framstod det som att gränspendlingen från Sverige till Norge hade minskat 2012 jämfört med åren innan. Uppgiften baserades på statistik som Västra Götalandsregionen beställt från SCB. Sedan visade det sig att det fanns felaktigheter i de norska underlagen om gränspendlarna. 

De nya korrigerade siffrorna Västra Götalandsregionen fått visar istället att pendlingen mellan Västra Götaland och Norge inte alls minskat, utan har legat på ungefär samma nivå de senaste åren. Drygt 7 200 Västra Götalänningar arbetspendlade till Norge 2012.

Avståndet betydelse för pendlingen

Det geografiska pendlingsmönstret har dock förändrats över åren. I flera av kommunerna i Fyrbodal, som Strömstad, Tanum och Uddevalla, har det skett en ökning av antalet gränspendlare. Däremot har den mer långväga pendlingen från flertalet kommuner i Göteborgsregionen och Sjuhäradsbygden minskat sedan 2009.

Äldre gränspendlare ökar

Något annat som förändrats genom åren är åldersfördelningen bland gränspendlarna. År 2009 var cirka 40 procent av gränspendlarna från Västra Götaland 20-29 år, år 2012 hade den andelen minskat till cirka 30 procent. Samtidigt har andelen gränspendlare som är 50 år eller äldre ökat från 20 procent till 25 procent under samma tid.

Länk till övrig gränsstatistik



Kontaktperson: Mats Granér, analyschef, 0705-700 934


Läs meddelandet som PDF