Befolkningen i Västra Götaland fortsätter att öka. Göteborgsregionen utgör en viktig motor och storstadsregionerna dominerar svensk utveckling. Men alla regiondelar växer. I den tilltagande globaliseringen finns nu kinesiska medborgare bland de tio vanligaste invandringsgrupperna för Västra Götaland. Invandringsnettot från Europa är betydande. Detta visar SCB:s befolkningsstatistik för år 2007 som släpptes idag.
- En växande befolkning är grunden för att klara framtidens utmaningar i ekonomin och för välfärden. Vår fortsatta förmåga att attrahera invånare från andra länder i ett öppet samhälle är avgörande för Västra Götaland betonar Regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter.
Befolkningen i Västra Götaland ökade under 2007 med drygt 9 000 till nästan 1 547 000 invånare. Liksom tidigare under 2000-talet står invandringen för den största andelen av befolkningsökningen (+6 400) men stigande fruktsamhetstal bidrar till ett växande födelseöverskott på 3 100 medan inflyttningen från andra delar ger ett negativt netto med 500. Den starkare befolkningstillväxten i både Stockholm och Skåne fortsätter. Stockholm och Skåne har varje år under 2000-talet ökat befolkningen mer än Västra Götaland. De senaste två åren har dessa skillnader ökat.
Befolkningen ökade samtidigt åter i Göteborgsregionen, Fyrbodal, Sjuhärad och Skaraborg. Nästan åtta av tio nya invånare i Västra Götaland tillkom i Göteborgsregionen. Här samspelar en ung befolkning och därmed ett stort födelseöverskott med en stark attraktionskraft på framförallt ungdomar från andra delar av Sverige med en stor invandring. I de andra delarna av Västra Götaland ökar befolkningen långsammare. Här bygger ökningen på ett flyttöverskott från andra länder och för Sjuhärad också i ökad grad på en inflyttning från Göteborgsregionen samt på små men växande födelseöverskott.
2000-talet har hittills inneburit att befolkningen i Västra Götaland ökat med nästan 53 000 invånare motsvarande en kommun av Skövde, Trollhättan eller Uddevallas storlek. Även långsiktigt ökar antalet invånare i samtliga regiondelar. Och med samma skäl som de som beskrivs ovan. Koncentration av befolkning fortsätter också i ett längre perspektiv. Fler än åtta av tio nya invånare i Västra Götaland finns i Göteborgsregionen. Åtta av tio nya invånare i Sverige under 2000-talet finns i någon av de tre storstadsregionerna.
Den svagaste utvecklingen ser vi följdriktigt på små lokala arbetsmarknader med längre avstånd till stora befolkningscentra. Utvecklingen är svagast i Dalsland och i de norra delarna av Skaraborg. Bengtsfors och Gullspång har tappat kring en procent av sin befolkning per år under 2000-talet. Mest växer kommunerna runt Göteborgsregionen och utefter Bohuskusten. Stenungsund är en av Sveriges mest snabbväxande kommuner under 2000-talet.
Regionens scenarier för framtida befolkningsutveckling visar på vikten av en fortsatt invandring för att klara en växande arbetskraft, välfärd och försörjning i framtiden. Från de senaste åren kan vi konstatera att invånare från Asien står för den största nettoinvandringen. Kina har blivit en de tio vanligaste immigrantländerna. Men också att vårt positiva nettoutbyte med de övriga delarna av EU med ca 2 500 invånare per år fortsätter.
Se bilaga