Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2011-05-10 10:00


Konjunkturbarometer

Fortsatt konjunkturuppgång i Västra Götaland


Konjunkturen i Västra Götaland har sedan i våras förbättrats ytterligare i samtliga delregioner och de flesta branscher. Den positiva utvecklingen motsvarar ändå inte de högt ställda förväntningarna företagen hade i höstas. Inför det kommande halvåret förväntas konjunkturen stärkas ytterligare vilket kommer att leda till fortsatt sysselsättningsökning. Undersökningen genomfördes under andra halvan av april och maj månad.

– Vi ser en fortsatt stark konjunkturuppgång. Mest positivt är den starka ökningen av sysselsättningen inom hela näringslivet. Sysselsättningsökningen har under det senaste året varit starkare i Västra Götaland än övriga riket, säger regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter.

Fyra av tio företag nyanställer
Sysselsättningen har utvecklats mycket positivt i Västra Götaland det senaste året. Första kvartalet i år är 21 600 fler sysselsatta jämfört med motsvarande kvartal året innan. Sedan i höstas har 40 procent av företagen ökat antalet anställda medan 14 procent har minskat. Det kommande halvåret väntas sysselsättningen öka i ungefär samma takt. 32 procent av företagen planerar att nyanställa mot endast 9 procent som avser att minska personalen. Störst förutses ökningen bli för konsultbranschen där sex av tio företag planerar nyrekryteringar.  

Bäst konjunktur i Göteborgsregionen och Sjuhärad
Återhämtningen sedan lågkonjunkturen har varit stark i samtliga delregioner, men den regionala konjunkturbilden är trots detta tudelad. I Göteborgsregionen och Sjuhärad är konjunkturen klart över normalkonjunktur, medan konjunkturläget i Skaraborg och Fyrbodal är mer dämpat. Att konjunkturen i Fyrbodal har utvecklats betydligt sämre än vad som förväntades i hösten kan delvis förklaras av osäkerheten kring SAAB Automobile under undersökningsperioden. Företagen tror på en förhållandevis stark uppgång till konjunkturindex 32 till hösten. Konjunkturen förväntas stärkas i samtliga delregioner och samtliga branscher.

Konjunkturindex för Västra Götaland samt delregionerna

Hösten 2010 Våren 2011 Hösten 2011 (prognos)
Västra Götaland +17 +25 +32
Göteborgsregionen +19 +29 +36
Sjuhärad +19 +28 +35
Skaraborg +12 +17 +23
Fyrbodal +6 +11 +18


Jämnt skägg mellan Västra Götaland och övriga Sverige
En jämförelse av mellan Konjunkturinstitutets senaste konjunkturbarometer för riket och konjunkturbarometern för Västra Götaland visar att konjunkturläget i Västra Götaland ligger i nivå med riket i de flesta branscherna. Två undantag är byggverksamhet, med en starkare konjunktur i Västra Götaland, samt partihandel där konjunkturen är starkare i övriga riket.

Högkonjunktur i konsultbranschen
Konjunkturläget inom konsultbranschen, inklusive IT-konsulterna, har stärkts ordentligt under det senaste halvåret och företagens mycket optimistiska förväntningar från i höstas infriades. Konjunkturindex har stärkts från 20 till mycket starka 50. Ungefär hälften av företagen anser att lönsamheten är bättre än normalt och lika stor andel har nyanställt sedan i höstas. Inför det kommande halvåret förväntas konjunkturen i branschen stärkas ytterligare något och sysselsättningen fortsätter att öka. Brist på personal hämmar emellertid tillväxten i branschen. Av de tillfrågade företagen anger 57 procent att de har svårt att få tag i branschkompetent personal och 45 procent uppger att brist på arbetskraft är det främsta hindret för tillväxt.

Stark byggkonjunktur
Byggkonjunkturen är bättre än på länge. Konjunkturindex har stigit från 15 till 45 under det senaste halvåret. Det innebär att byggsektorn ligger på en nivå som betecknas som högkonjunktur. Drygt hälften av företagen räknar med ökat byggande till hösten, medan endast tre procent väntar sig en minskning. En lika stor andel av företagen planerar nyanställningar. Statistik över bostadsbyggandet i Västra Götaland bekräftar företagens positiva bild. Under 2010 påbörjades 4 578 nya bostäder, jämfört med 2 956 år 2009. Uppgången berörde alla delregioner. Även pågående väg- och järnvägsbyggen påverkar.

Svagare återhämtning än väntat inom tillverkningsindustrin
Uppgången inom tillverkningsindustrin har fortsatt, men förbättringen blev inte så stor som företagen hoppades på i höstas. Sysselsättningsökningen har emellertid varit hög – nästan vartannat företag har ökat antalet anställda sedan i höstas. Orderingången har ökat kraftigt under våren från både hemma- och exportmarknaden, vilket bidrar till förväntningar om en fortsatt konjunkturuppgång till hösten. Konjunkturuppgången det närmaste halvåret förväntas omfatta samtliga delregioner och samtliga delbranscher inom tillverkningsindustrin.

Konjunkturuppgången inom tranportmedelsindustrin som påbörjades hösten 2009 och tog rejäl fart i fjol har fortsatt under våren med ökningar av såväl orderingång som produktion för de flesta företag. Uppgången i konjunkturindex det senaste halvåret, från 12 till 22, är större än i många andra industribranscher och för första gången på länge är konjunkturen starkare i transportmedelsindustrin än för den totala tillverkningsindustrin i Västra Götaland. 40 procent av företagen räknar med att öka produktionen det kommande halvåret, medan en majoritet tror på oförändrad nivå. Som väntat bedöms konjunkturen inom transportmedelsindustrin i Fyrbodal vara betydligt sämre än i övriga delregioner.

En delbransch inom tillverkningsindustrin som går mot strömmen och uppvisar ett sämre läge än i höstas är livsmedelsindustrin. Orderingången på hemmamarknaden var sämre än förväntat och efterfrågan på exportmarknaden har endast ökat måttligt. Företagen tror på en ökad efterfrågan och produktion det kommande halvåret.
Konjunkturbarometer i sin helhet finns på www.vgregion.se/konjunktur

# # #

Konjunkturindex kan variera från –100 till +100. Värdet 0, med en toleransgräns på ±15 innebär en s.k. normalkonjunktur. –100 anger en nattsvart lågkonjunktur och +100 står för en överhettad högkonjunktur. Gränserna för lågkonjunktur och högkonjunktur kan schablonmässigt sättas till index –40 respektive +40.

Konjunkturbarometern för Västra Götaland bygger på en postenkät till drygt 1 000 företag inom tillverkningsindustri, byggverksamhet, uppdragsverksamhet (konsultföretag), bilhandel, samfärdsel, sällanköpshandel och partihandel. Undersökningen som ger en totalbild för hela Västra Götaland har dessutom brutits ned på de fyra delregionerna Göteborgsregionen, Fyrbodal, Sjuhärad och Skaraborg. Höstens mätning, där svaren från företagen samlats in under andra halvan av mars och april, avser utfallet för andra halvåret 2010, en nulägesbeskrivning för våren i år och en prognos för andra halvåret 2011. Konjunkturbarometern för Västra Götaland görs av Statistiska Centralbyrån på uppdrag av Västra Götalandsregionen. Konjunkturbarometern har genomförts sedan våren 1996, bortsett från ett uppehåll under 2001.
 



Kontaktperson: Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, 070-863 07 32
Mats Granér, analyschef, 070-570 09 34 Bo Sandén, Statistiska Centralbyrån, tel 070-629 46 94


Läs meddelandet som PDF