Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2008-02-20 17:20


Framtidens forskning i fokus vid ministerbesök


För att klara den internationella konkurrensen måste det till en tydligare samverkan mellan den statliga forskningspolitiken och det regionala tillväxt och utvecklingsarbetet. Det var ett av huvudbudskapen till högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg som på onsdagen var inbjuden till möte med företrädare från Västra Götalandsregionen, universitet och högskolor i Västra Götaland.

Vart fjärde år lägger regeringen fram en forskningsproposition som pekar ut målen för den offentligt finansierade forskningen och visar hur statens forskningspengar ska användas de närmaste fyra åren. Under onsdagens möte i Göteborg redogjorde Lars Leijonborg i korthet för det pågående arbetet med 2008 års proposition. Västra Götalandsregionen och kommunerna har, i samarbete med universitet, högskolor och industriforskningsinstitut i Västra Götaland, lämnat synpunkter och förslag till regeringen inför forskningspropositionen, vilket var bakgrunden till mötet.

– Regionfullmäktige har i dagarna tagit beslut om det nya tillväxtprogrammet för Västra Götaland. En prioriterad insats i programmet är att ytterligare stärka Västra Götalands internationella konkurrenskraft inom forskning och utveckling. I det arbetet spelar regeringens forskningspolitik och den kommande forskningspropositionen en viktig roll och därför är det mycket betydelsefullt att vi fått denna möjlighet till dialog med Lars Leijonborg, säger Roland Andersson (s), regionstyrelsens ordförande.

Idag ligger det västsvenska näringslivets satsningar på forskning och utveckling (FoU) långt över de två övriga storstadsregionerna i Sverige. Även i jämförelse med Europas regioner hamnar Västra Götaland i den absoluta toppen vad gäller näringslivets FoU-investeringar.

– Ska globala företag även i framtiden lägga en stor andel av sin forskningsverksamhet i såväl Västra Götaland som i övriga delar av Sverige krävs ett ökat samspel mellan den nationella forskningspolitiken och det regionala tillväxt- och utvecklingsarbetet. Insatserna måste komplettera och förstärka varandra på ett bättre sätt än vad som sker i dagsläget, menar Kent Johansson (c), ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Leijonborg avslutade mötet med att välkomna det västsvenska initiativet att lämna synpunkter på forskningspropositionen och var även mycket positiv till mötets innehåll.

Fakta
Västra Götalandsregionen arbetar för utvecklingen av starka forsknings- och innovationsmiljöer i Västra Götaland och för ett ökat västsvenskt deltagande i nationella och europeiska forskningsprogram. Arbetet sker i tät samverkan med universitet och högskolor, forskningsinstitut, näringsliv och offentlig sektor i Västra Götaland.
Läs mer här;

Västra Götalandsregionen: Synpunkter & förslag inför regeringens forskningsproposition 2008.

Här hittar du dokumentet Synpunkter & förslag inför regeringens forskningsproposition 2008.



Kontaktperson: Roland Andersson (s), regionstyrelsens ordförande, 0705-167024, Kent Johansson (c), ordförande i regionutvecklingsnämnden, 0705-370340, Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, 0708-630732, Helena Nilsson, chef forskning och utveckling, 0706-63 09 18


Läs meddelandet som PDF