Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2012-06-21 14:52


Mode- och textilnäringen satsar på hållbarhet


På regionutvecklingsnämnden den 21 juni beslutade man om fortsatta satsningar inom biomaterial och cellterapi. BIOMATCELL, ett tvärvetenskapligt forskningscentrum, får sex miljoner och är en av de större strategiska satsningarna som Västra Götalandsregionen gör inom life science. Kvinnors företagande och konkurrenskraft internationellt, klusterutvecklingsarbete inom möbler, trä, design och inredning och ett forskningsprogram med fokus på funktionell hållbarhet inom mode är andra projekt som Västra Götalandsregionen satsar på.

Kvinnors företag ska konkurrera internationellt

Västra Götalandsregionen fördelar drygt 7 miljoner av regeringens satsning i regionala insatser för att främja kvinnors företagande under en treårsperiod.
Av dessa medel har en miljon kronor reserverats för utvecklingscheckar
som ska stimulera små och medelstora företag som till hälften ägs av kvinnor att utvecklas på en internationell marknad, främst med inriktning på internationell handel/export.
Många kvinnor upplever att företagets lönsamhet och konkurrens från andra företag utgör ett hinder för utveckling och tillväxt. Dessutom bedriver många sitt företag på en liten lokal marknad, vilket försvårar möjligheten till expansion. Med hjälp av utvecklingscheckar vill regionutvecklingsnämnden stimulera företagens utveckling på en internationell marknad och därmed förbättra förutsättningarna för kvinnors företagande. Hälften av checkarna delas ut i Göteborgsregionen och resterande till övriga delregioner i Västra Götaland.

Interaktiva utställningsmiljöer i Tibro

Tibro kommun får 300 000 kronor av regionutvecklingsnämnden till projektet Inredia – Interaktiv Utställning. Kommunen har en 150-årig historia av möbeltillverkning och med drygt åttio verksamma företag är området ett möbelcentrum med unik kompetens. Sedan ett antal år tillbaka samarbetar dessa företag, kommunen, högskolan i Skövde och IDC West Sweden i ett klusterutvecklingsarbete inom möbler, trä, design och inredning för att tillsammans skapa en innovativ utvecklingsmiljö – Inrediahuset.
Utställningsprojektet väntas skapa nya former av interaktiva utställningsmiljöer
som bygger på samspel mellan besökaren och kulturarvet, där lust att lära och upplevelser sätts i fokus. Genom etableringen av utställningsmiljön kan den erfarenhet och långa tradition av insamling av föremål, berättelser, bilder och utställningar som skett på Tibro museum tas till vara och användas för att visualisera samspelet om hur historien påverkar framtiden.

Maritima inlandsmiljöer ska locka besökare

Regionutvecklingsnämnden är med och finansierar ca 850 000 kronor till Maritime Inlands – past, present and future strengths – MARIFUS. Projektet ingår i strukturfondsprogrammet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak och ska utveckla besöksnäringen vid maritima kulturarv vid inlandsmiljöer. Att stärka besöksnäringen är en del av arbetsmarknadsomställningen som krävs där de traditionella industrinäringarna vacklar. I projektet deltar svenska och danska partners i Trollhättans kanalområde, södra Vänern och runt Limfjorden. Tillsammans ska de kartlägga och analysera möjligheter för destinationsutveckling och skapa hållbara och attraktiva maritima kulturarvsmiljöer med tillväxtpotential.

Framgångsrik forskning inom biomaterial och cellterapi

En av de större strategiska satsningarna som Västra Götalandsregionen gör inom life science är BIOMATCELL (biomaterial och cellterapi); ett tvärvetenskapligt forskningscentrum som tar fram nya material för implantat och proteser som är individanpassade för patienterna och som gör att läkningen går snabbare, bland annat genom stamcellsteknik. Centrumet utvecklar också nya metoder att utvärdera materialen före och efter insättningen.
Genom en nära och unik samverkan mellan akademi, institut, näringsliv och hälso- och sjukvården arbetar man med inriktning mot såväl grundforskning som tillämpad forskning för att stärka och vidareutveckla regionens starka position inom området. BIOMATCELL utgör en unik konstellation av aktörer som täcker hela kedjan från materialutveckling, preklinisk och klinisk forskning, till industriell implementering och klinisk användning. Satsningen är i samverkan med Göteborgs universitet, Chalmers, Uppsala Universitet, Sveriges Forskningsinstitut (SP) och företag inom life science-området. BIOMATCELL har fått priset VINN Excellence Center av den statliga myndigheten VINNOVA, vilket innebär att de har i avsikt att finansiera projektet i 10 års tid (avslutas 2017) med sammanlagt 70 miljoner kronor. Regionutvecklingsnämnden har tidigare beviljat BIOMATCELL stöd och finansierar nu projektet med ytterligare 6 miljoner kronor.

Funktionellt framtidsmode vid Borås Högskola 

Borås Högskola har initierat Fashion, Function, Future F:3 som är ett samverkansprogram mellan forskare, näringsliv och organisationer. Programmet riktar sig som namnet antyder till företag relaterade till mode och har fokus på dagens utmaningar inom områdena miljö, teknik och material. Som kunskapscentrum för mode- och textilnäringarna har Borås en viktig roll. Sedan högskolan fick examensrättigheter på forskarnivå för textilt management, textil materialteknik, design och resursåtervinning för några år sedan, ställer det än högre krav på en forskarmiljö där design, teknik och management integreras i relevanta projekt. Projektet hoppas även kunna generera idéer som kan prövas i praktiken och som i förlängningen ska leda till hållbara produkter och företag. Regionutvecklingsnämnden stödjer projektet med 750 000 kronor.  



Kontaktperson: Birgitta Losman, ordförande i regionutvecklingsnämnden, tel. 0703- 67 95 80
Leif Blomqvist, förste vice ordförande i regionutvecklingsnämnden, tel. 0707- 31 84 50 Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tel. 0708-63 07 32


Läs meddelandet som PDF