Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-11-05 16:59


Globaliseringen och den Västsvenska framtiden


Hur det skall gå med jobben, välfärden och miljön var frågor som diskuterades under måndagen då den fjärde internationella globaliseringskonferensen Global Forum ägde rum i Göteborg. Namnet på 2007 års konferens var ”God morgon Världen, hur står det till?”

Västra Götalandsregionen deltar aktivt i planering och utformning av Global Forum som återkommer vart annat år. Roland Andersson (s), ordförande i regionstyrelsen, kommenterar;
– Globaliseringens effekter är tydliga, inte minst för oss i Västsverige, och den snabba utvecklingen i samhället påverkar alla aktörer; medborgare, organisationer, företag och politiker. Global Forum är en viktig samlingspunkt för den här typen av frågor och dessutom är det ett utmärkt tillfälle att, för en dag, rikta uppmärksamheten mot Västra Götaland.

Konferensen kantades av inspirerande och lärorika föreläsningar liksom intressanta debatter med internationella och svenska medverkande från näringsliv, politik, organisationer, fack och forskning. Under dagen stod tre teman i fokus; klimatförändringar, framtidens arbetsmarknad och livsmedelskonsumtion. Frågor som är aktuella i samhällsdebatten och som i hög grad påverkar våra dagliga levnadsförhållanden.

Representanter från Västra Götalandsregionen lyfte fram globaliseringsfrågorna från olika synvinklar. Regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter pratade om de största globala utmaningarna och möjligheterna samt vikten av att, i en allt mer globaliserad värld, benchmarka gentemot andra regioner. Kent Johansson (c), regionråd och ordförande i regionutvecklingsnämnden pratade om Västra Götalands starka ekonomiska tillväxt och förutsättningarna för en hållbar framtid.
– Det råder inte någon konflikt mellan ekonomisk tillväxt och en hållbar framtid. Tvärtom är satsningar på en livskraftig och hälsosam miljö och social utveckling en förutsättning för en uthållig tillväxt. Västra Götalandsregionen arbetar på många plan för att bidra till en bättre miljö, en stark lokal och regional utveckling och för att ha anställda som trivs och utvecklas. Vi är också en aktiv och betydelsefull internationell aktör och påverkare i olika globala frågor. Därför är det viktigt att vi deltar i att öppet diskutera olika aspekter på Västra Götaland och omvärlden, kommenterar Kent Johansson.

Fakta Global Forum

Global Forum bildades år 2000 som en västsvensk mötesplats för diskussioner om globalisering. Västra Götalandsregionen är huvudman för Global Forum tillsammans med LO och TCO, Svenskt Näringsliv, Business Region Göteborg och Göteborg & Co Näringslivsgruppen. Global Forum har tidigare genomfört tre internationella globaliseringsmöten.



Kontaktperson: Roland Andersson (s), 0705-16 70 24, Kent Johansson (c), 0705-37 03 40, Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, 0708-63 07 32


Läs meddelandet som PDF