Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2007-05-30 10:30


Konjunkturbarometer för Västsverige

Högkonjunkturen etablerad i Västsverige


Den positiva utvecklingen i Västsverige fortsätter och konjunkturen har ytterligare förstärkts efter den kraftiga utvecklingen under 2006. Uppgången är bred och berör samtliga fem regiondelar och samtliga branscher. För första gången sedan hösten 2000 har vi en högkonjunktur i Västsverige.


Konjunkturindex ligger under våren på +42, vilket innebär en påtaglig förbättring från index +35 i höstas. Företagens förväntningar indikerar dessutom en ytterligare förstärkning av konjunkturläget till ett konjunkturindex på +50 under det närmaste halvåret. Det är när konjunkturindex är högre än + 40 som det, enligt Statistiska Centralbyråns definition, betecknas som högkonjunktur.
– Konjunkturläget i Västsverige är idag lika starkt som under högkonjunkturen år 2000, säger Regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter. Prognosen tyder på att vi till hösten kan se fram emot den bästa konjunkturen sedan mätningarna började 1996.

Konjunkturen starkast i Stor-Göteborg
Konjunkturuppgången omfattar samtliga fem regiondelar. I linje med förväntningarna från i höstas är konjunkturen starkast i Stor-Göteborg med ett konjunkturindex på +48. Därefter följer Halland, Sjuhärad och Skaraborg inom intervallet +41 till +42. Läget i FyrBoDal är nästan i nivå med övriga delar av Västsverige, med ett konjunkturindex på +28.

Stark utveckling i detaljhandeln
Konjunkturläget är fortfarande mer gynnsamt i Västsverige än i övriga landet. Det är den varuproducerande sektorn – byggindustrin och tillverkningsindustrin – som tillsammans med konsultbranschen länge fungerat som tillväxtmotorer i Västsverige, men nu börjar även handeln på allvar ta del av konjunkturuppgången. Detaljhandeln har utvecklats mycket starkt sedan i höstas och börjar nu komma ikapp övriga branscher. Inför hösten förväntas en högkonjunktur även inom detaljhandel.

Optimismen har återvänt inom tranportmedelsindustrin
Efter en avmattning under slutet av 2006 har optimismen återvänt inom transportmedelsindustrin. Under våren 2007 har det skett en uppgång av efterfrågan och produktion i alla delar av regionen och både hemmamarknad och exportmarknad har expanderat. Konjunkturindex för branschen, som i höstas var +27, har för våren uppmätts till +48. Den positiva utvecklingen förväntas fortsätta även resten av året.
– Glädjande nog verkar det som om svackan inom fordonsindustrin i höstas var tillfällig.  Även om ett allt mer diversifierat näringsliv medför ett minskat beroende av fordonsindustrin har branschen fortfarande en mycket stor betydelse för regionens utveckling, säger Bertil Törsäter. 

Stark konjunkturuppgång inom IT-sektorn
Efter en kraftig förbättring sedan i höstas råder nu en stark högkonjunktur inom IT-sektorn i Västsverige. Allra starkast är läget inom den tjänstebaserade delen av sektorn som också förväntar sig en fortsatt expansion till hösten. Personalbehovet är stort inom hela sektorn inför hösten.

Fortsatt stark byggkonjunktur
Byggbranschen befinner sig fortfarande i en stark högkonjunktur. Byggandet under andra halvåret i fjol överträffade förväntningarna med bred marginal och under första halvåret i år har byggandet fortsatt att öka. Byggföretagen förväntar sig en ytterligare förbättring av konjunktur, orderingång och sysselsättning inför hösten. 
– Det enda orosmolnet vi för närvarande kan se är att många företag anger att brist på arbetskraft riskerar att hämma fortsatt expansion. Bristen på branschkompetent arbetskraft är särskilt tydlig inom byggverksamhet, IT-sektorn och konsultbranschen menar Bertil Törsäter. 

Rapporten i sin helhet finns att ladda ned på: www.vgregion.se/regionutveckling/rapporter



Kontaktperson: Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tel 0708-63 07 32, Mats Granér, analytiker, 0705-70 09 34


Läs meddelandet som PDF